USKORO DO JEFTINIJEG PRIKLJUČKA: Akcija povoljnog uvođenja gasa u domaćinstva na rate počinje preko predstavništava "Srbijagasa"

E. B. T.

07. 04. 2021. u 10:00

УСКОРО ДО ЈЕФТИНИЈЕГ ПРИКЉУЧКА: Акција повољног увођења гаса у домаћинства на рате почиње преко представништава Србијагаса

Arhiva

DUGO najavljivana akcija jeftinijeg uvođenja gasa u domaćinstva, po ceni od 780 evra na 36 mesečnih rata, konačno počinje za dve nedelje, nakon što su otklonjene sve birokratske prepreke.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović objasnio je da će do tada početi da radi šest firmi, predstavništva ovog preduzeća, na teritoriji cele Srbije, koje će prikupljati prijave zainteresovanih građana.

- Podelili smo Srbiju u šest regiona i za 10 do 15 dana će u njima raditi predstavništva i svi koji žele biće u mogućnosti da se prijave i priključe - objasnio je Bajatović za televiziju Prva. - Priključak će se plaćati preko drugog dela računa za gas, biće jasno iskazan i iznosiće 780 evra na tri godine beskamatno, u dinarima.

On je dodao i da će i kompanije koje daju opremu i sertifikovane projektantske firme da prate "Srbijagas" i da omoguće da i njihove usluge građani mogu da plate na 36 rata.

Bajatović je najavio da će Srbija od 1. oktobra prvi put postati tranzitna zemlja tako što će gasom snabdevati Mađarsku i srednju Evropu. U prvoj godini, kako navodi, sa 6,5 milijardi kubika, zatim 8,5, a onda sa 10 milijardi kubnih metara. Govoreći o većim projektima, koji su značajani i zbog privlačenja investitora, Bajatović je kazao da ovih dana treba da počnu radovi na gasovodu Begrad - Valjevo - Loznica, kao i da će se graditi cevovodi od Paraćina do Zaječara i od Zaječara do Prahova. Povodom nove gasne veze Beograda i Banjaluke, za koju je nedavno potpisan sporazum, istakao je da će "Srbijagas" pomoći Republici Srpskoj oko eksproprijacije.

- Bilo bi dobro ako bismo to uradili pre izgradnje auto-puta do Beograda, jer bi bilo jeftinije - rekao je Bajatović. - Ovih dana ću razgovarati sa predstavnicima "BiH gasa", mislim da to ne treba da bude nikakav srpski gasovod, već on treba da bude razvojni, pre svega za RS, a i za Federaciu BiH.

Komentarišući podatke da je ruski državni energetski gigant "Gasprom" povećao isporuku Srbiji za 71 odsto u prvom kvartalu tekuće godine, on je istakao da to znači da nam nije pala industrijska proizvodnja.

PLATA 30.000 EVRA I VIŠE

KOMENTARIŠUĆI navode da zarađuje 30.000 evra mesečno, Dušan Bajatović je rekao da je ta cifra sada nešto viša.

- Što se plate tiče, ona je u "Srbijagasu" 1.420 evra, dok su ostalo primanja iz stranih kompanija, a njih u sastavu ovog preduzeća ima 22 plus četiri investicione - objasnio je Bajatović. - Saradnici iz mog kabineta organizuju dosta humanitarnih aktivnosti. Taj novac ne dobijam iz "Srbijagasa" niti iz srpskih firmi, već iz stranih kompanija. Ako to ne uzmete, to ostane u njihovim bilansima i niko od toga nema koristi.

SAČEKUŠA MOGLA DA BUDE TUČA

SASTANAK u Vladi sa koga ga je ministarka Zorana Mihajlović udaljila 31. oktobra prošle godine, Bajatović je nazvao sačekušom i nepotrebnim marketingom u kojem nije želeo da učestvuje.

- Da nije bilo u Vladi Srbije, pobio bih se sa obezbeđenjem - kazao je Bajatović. - Niti sam ja njoj šef, niti ona meni. Polažem račune Vladi Srbije, a Ministarstvo ima pravo dela upravnog nadzora. Javna preduzeća vodi menadžment.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Čedo Milivojević

07.04.2021. 12:30

Za koga to važi konkretno na terenu? Za Novi Sad ne važi, jer tu je nadležan DP gas Novi Sad, koji košta 100.000,00 dinara na sedam rata sa 30% učešća.

Gojko

08.04.2021. 12:19

Interesantno mi je da naša javnost nije obaveštena da Rumunija,prirodni gas iz Rusije,od 1.aprila više ne dobija preko Ukrajine,već iz turskog toka .

Despotović

13.04.2021. 14:11

Ništa ovo nije jeftinije nego što je bilo 2919 i 2029 godine, osim što će moći da se otplaćuje u rate! U svetu pa čak i u EU postoje države koje svojim korisnicima ne naplaćuju priključak na mreži, jer su im to potencijalni potrošači.