NOVE MAŠINE POSLE TRI DECENIJE: Modernizacija preduzeća PPT "Petoletka" u Trsteniku uz pomoć ministarstva privrede

S. BABOVIĆ

13. 03. 2021. u 10:00

POSLE 30 godina u PPT "Petoletka" DOO, firme koja upošljava više od 800 radnika i u vlasništvu je dela zaposlenih, ušlo je devet modernih mašina.

НОВЕ МАШИНЕ ПОСЛЕ ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ: Модернизација предузећа ППТ Петолетка у Трстенику уз помоћ министарства привреде

Foto S.Babović

Modernizacija koja je iznosila oko milion evra, zajedničko je ulaganje ove fabrike i Ministarstva privrede. Prema rečima direktora Ljubisava Panića, ova modernizacija tek je početak.

- Uspeli smo zahvaljujući velikoj pomoći Ministarstva privrede i programa koji omogućava investicije udruženim sredstvima da dođemo do novih mašina, a uposlili smo u zadnjih 10 dana još desetak mladih radnika, koji su obučeni za rad na najsavremenijoj opremi - navodi Ljubisav Panić, direktor PPT "Petoletka".

PRECIZNE I MODERNE

UPRAVNIK tehnološke pripreme Miloš Ilčić, objašnjava da su kupljena četiri obradna centra i pet numeričkih strugova.

- U pitanju su savremene, produktivne mašine koje omogućavaju obradu preciznih pozicija - podvlači Ilčić.

- Obučili smo mlad kadar za rad i to nam garantuje da u budućnosti možemo da računamo na njih.

PPT "Petoletka" ponovo predstavlja industrijski potencijal opštine. Nakon godina previranja, teške krize, statusa restrukturiranja i stečaja, prvo je 677 bivših radnika nekadašnjeg holdinga osnovalo novo preduzeće, sa po 500 evra uloga. Pokrenuli su proizvodnju u pet celina: hidraulika, cilindri, servoupravljači, industrijska pneumatika, kočna tehnika. U zakupljenim pogonima fabrike već su 2016. godine ostvarili realizaciju od osam miliona, a 2017.godine - 12 miliona evra.

Posle mnogih odricanja i uz skromne plate i plaćanja kirije od 20.000 evra stečajnim upravnicima, radnici su konačno došli do cilja 2019. godine: kupili su PPT "Hidraulika AD" iz stečaja kao pravno lice i tako postali sami svoje gazde. U fabričkom prostoru od oko 25.000 kvadrata danas postižu značajne poslovne rezultate.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri