NEDIMOVIĆ ZADOVOLJAN RAZGOVOROM U ABU DABIJU: UAE otvara luku za prihvat srpske robe

J. Su.

11. 03. 2021. u 22:27

UJEDINjENI arapski emirati otvoreni su za sve naše poljoprivredne proizvode, naročito u sektoru voća, mleka i vina

НЕДИМОВИЋ ЗАДОВОЉАН РАЗГОВОРОМ У АБУ ДАБИЈУ: УАЕ отвара луку за прихват српске робе

Foto N. Fifić

.Njihovom tržištu je sve potrebno, jer UAE svega 25 odsto svojih potreba pokriva sopstvenom proizvodnjom, kazao je juče ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, posle sastanka sa kolegom iz UAE.

Kako je srpski ministar poljoprivrede naveo, dosta je proizvođača iz naše zemlje koji izvoze na to tržište. Naročito jabuke, mleko i kukuruz. Njihovo tržište je neograničeno i jedno od najbogatijih za našu organsku proizvodnju.

- Jabuke apsolutno dominiraju u poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući tome što smo ispunili sve posebne standarde - istakao je Nedimović. - Kolege iz Emirata su nam ponudile da budu logistički centar za izvoz u čitav zaliv, gde su najbogatije zemlje na svetu, Bahrein, Katar, Oman, Saudijska Arabija... Ovde možemo dobro da prođemo, da se vratimo posle 30 i više godina, na ovo tržište, na kojem nas od raspada Jugoslavije nije toliko bilo. Nekad smo bili dominantni.

Prema rečima Nedimovića, traženi su proizvodi od meda, tvrdi sirevi, vino, testenina, kukuruz i stočna hrana.

INVESTICIJE


INVESTICIJE iz UAE donele su skoro 400 miliona dolara finansijskih sredstava u Srbiju.

- Dalji fokus će biti na razvoju Al Dahre, na njihove farme, fabrike stočne hrane, na sve što je prateći deo uz poljoprivrednu proizvodnju - rekao je ministar Nedimović. Prošle godine Al Dahra, preko firme "Biopanon" iz Bačke Palanke izvezla milion litara dugotrajnog mleka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere