OD NAPLATE POBEGLO 4.376 VOZAČA: U proteklih pet godina broj odbeglih vozila sa koridora se prepolovio ali ih i dalje ima dosta

Z. Radović

05. 03. 2021. u 12:00

BROJ vozila koja na srpskim auto-putevima nisu platila putarinu u proteklih pet godina se gotovo prepolovio, ali i dalje ima onih koji pokušavaju da se voze besplatno.

ОД НАПЛАТЕ ПОБЕГЛО 4.376 ВОЗАЧА: У протеклих пет година број одбеглих возила са коридора се преполовио али их и даље има доста

Arhiva

Javno preduzeće "Putevi Srbije" je lane zabeležilo 4.376 odbega sa naplatnih stanica, dok ih je 2015. godine bilo čak 7.899. Mobilne ekipe ovog javnog preduzeća su duž koridora tokom prošle godine otkrile i 35 divljih izlaza.

- Učesnici u saobraćaju zloupotrebe vrše na različite načine, kao što su odbezi na naplatnoj stanici nepropisnom vožnjom iza vozila koje je uredno platilo putarinu, odbeg kroz "divlje izlaze" razgrađivanjem zaštitne elastične ograde kako bi se vozila isključila sa auto-puta bez plaćanja putarine - navode u "Putevima Srbije". - Dešava se i da izbegavaju naplatne stanice vožnjom u suprotnom smeru ili polukružnim okretanjem na auto-putu, a ima i zloupotreba dozvola za besplatan prolazak, kao i uređaja za elektronsku naplatu putarine.

Šunjanje iza vozila koje je platilo putarinu na naplatnoj rampi specijalnost je vozača automobila i u ovoj kategoriji je zabeležen najveći broj odbega, čak 4.132. Jednostavno prilepe se uz vozilo koje je platilo i prođu. Putarinu je na ovaj način lane izbeglo da plati i 49 autobusa i 67 kamiona.

Na srpskim auto-putevima prošle godine je putarinu platilo 48.787.560 vozila. U "Putevima" navode da je preduzimanjem različitih mera Srbija obezbedila mesto među zemljama koje imaju najveću naplativost putarine u 2020. godini, jer je ona bila 99,93 odsto.

- Sektor za naplatu putarine za svaki registrovani odbeg, pokreće postupak za nadoknadu pričinjene štete, a Služba za naknadnu naplatu putarine korisnicima auto-puta, koji nisu platili, ispostavlja račune, odnosno opomene koji pored osnovnog duga za neplaćenu putarinu, sadrže i troškove vanrednog postupka, kao i kamatu na javne prihode - objašnjavaju u "Putevima". - Za sve učesnike u saobraćaju koji na ovaj način ne izmire svoja zaduženja, pokreće se zakonom predviđen postupak.

U "Putevima" smatraju da je postavljanje kamera na deonici auto-puta E-75, Beograd-Niš jedna od mera kojom će se povećati naplativost i smanjiti mogućnost odbega kroz divlje izlaze. Kamere su postavljene na portalima duž deonice i beleže kretanje vozila. Daljom analizom podataka u centralnom sistemu registruju se sva vozila koja su se uključila na auto-put, ali se sa njega nisu isključila u roku od 24 časa, odnosno detektuju se sekcije između portala na auto-putu gde su učesnici prestali da ga koriste.

VIŠESTRUKA ŠTETA

U "PUTEVIMA" ističu da neodgovorni učesnici u saobraćaju razgrađivanjem ograde na auto-putu stvaraju veliki rizik za bezbednost u saobraćaju. Takođe, ovakvi prekršaji predstavljaju veliku materijalnu štetu za ovo preduzeće.

- Svi divlji izlazi zatvarani su odmah po otkrivanju i podnete su prijave MUP-u - navode u "Putevima". - Služba za naknadnu naplatu je za sve registrovane odbege kroz divlje izlaze pokrenula postupak naknadne naplate putarine, a informacije o prekršiocima su dostavljene MUP-u na dalju nadležnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna