CENA BAKRA GURA NAŠ BDP: Crveni metal vredi ubedljivo najviše u poslednjih devet godina

E. B. TALIJAN

03. 03. 2021. u 10:22

ЦЕНА БАКРА ГУРА НАШ БДП: Црвени метал вреди убедљиво највише у последњих девет година

Arhiva

CENA bakra skočila je na svetskim berzama iznad 9.000 dolara po toni, prvi put za devet godina, a to je odlična vest za nekadašnji RTB "Bor", sada "Srbija Ziđin bakar Bor", a time i za srpski BDP.

Ova kompanija je treći najveći domaći izvoznik i njeno poslovanje ima veliki uticaj na naš bruto domaći proizvod. Zato je dobro kada cena crvenog metala raste na globalnom tržištu. Kako prenosi "Blumberg", očekuje se da bi on uskoro mogao da dostigne i vrednost od 10.000 dolara. Koliki je to skok, najbolje govori podatak da je početkom prošle godine tona plaćana ispod 5.000 američkih novčanica.

Naši sagovornici su, ipak, oprezni. Profesor Ekonomskog fakulteta LJubodrag Savić ocenjuje da bi ova cena bakra mogla da ima značajniji uticaj na rast našeg BDP-a, ako se zadrži na tom nivou sa tendencijom daljeg skoka, a to u ovom trenutku ne može da se proceni.

- Sada imamo pozitivan uticaj na rast BDP-a, ali da ne zaključimo da je to dugoročna tendencija, jer to niko ne zna, bakar je berzanska roba i ima česte oscilacije - objašnjava Savić, za "Novosti". - Ovo sada je dobra okolnost, jer to znači da "Ziđin Bor" može da ostvaruje značajan profit, da odvaja za investicije, lakše servisira svoje obaveze, da zapošljava nove ljude. Ako dođe do širenja proizvodnje, a svakako će doći, jer to omogućava rast proizvodnje, to pozitivno utiče na BDP.

On ističe da treba realno ocenjivati, dobro je kada cena raste, a loše kada pada. Relativno brzo može da se desi suprotan proces, jer je u pitanju berzanska roba. Ako cena krene da se smanjuje, onda će, kako kaže, sve ovo što sada ima pozitivan uticaj, ići u drugom smeru i biti negativno za zaposlene u toj kompaniji, stanovnike Bora i državu i građane.

- Zato ne treba da precenjujemo trenutnu situaciju, u smislu da će dovesti do spektakularnog rezultata i skoka BDP-a - ističe profesor. - Hoće, ako se cena zadrži na tom nivou sa tendencijom rasta, ali to niko u ovom trenutku ne zna.

Ekonomista Ivan Nikolić, takođe, smatra da je ova cena, koja je najviša u poslednjih devet godina, sjajna vest za "Ziđin Bor".

- Globalno je tražnja za bakrom veća, a ponuda je slabija nego što je bila ranije, što nam ide naruku - kaže Nikolić za naš list. - To će povećati značaj "Ziđin Bora" na izvoznoj strani, podići će njihov udeo u generisanju BDP-a, ali sada je teško oceniti koliko je to.

IZVOZ

KOMPANIJA "Srbija Ziđin bakar Bor" je tokom prošle godine bila na trećem mestu liste najvećih domaćih izvoznika. Prema podacima Uprave carina, njen izvoz je lane, u periodu od januara do novembra, bio vredan 330,6 miliona evra.

KINEZI ULAŽU 408 MILIONA $

KINESKI "Ziđin", koja ima 63 odsto vlasništva u nekadašnjem RTB "Bor", planom je definisao da ove godine investira 408 miliona dolara, a taj novac će se najviše koristiti za povećanje proizvodnje. Planirano je da do kraja 2021. proizvede 83.450 tona bakra, odnosno 18 odsto više nego lane. Ove godine je predviđeno da se produkcija zlata uveća za 45 procenata, odnosno da se iz bivšeg RTB dobije oko - 2.500 kilograma tog plemenitog metala - kao i 10 tona srebra, što je povećanje od 10 odsto. Uz produkciju drugih metala, ova kompanija je u 2020. je ostvarila neto prihod veći od milijardu dolara. (V.Đ.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Kiza

03.03.2021. 13:11

Обрачун БДП је једна од највећих превара у економији чији је једини циљ да код грађана земље коју експлоатишу стране компаније, створе лажну слику о напретку! У БДП (види чуда), улазе приходи страних компанија у земљи, али не и приходи домаћих компанија у иностранству!? Где је квака? Стране компаније зараду коју остваре углавном износе у домицилне земље или у "пореске рајеве", али земља домаћин сем плата радника и доприноса на исте (већина је разним смицалицама избегла плаћање пореза у Србији) нема неку вајду! Сума сумарум макс. 30-так % од оствареног прихода (у идеалном случају)! Док супротно, овај сценарио је исти и за домаће компаније у иностранству, али се њихови приходи не рачунају у БДП!!! Даље у БДП улази и потрошња грађана и компанија (отуд давања "из хеликоптера", јер дижу БДП)! Дакле (да поједноставим), БДП је збир прихода који су реално гледано фиктивни, постоје али не утичу на стандард грађана! БНП, од кога се одустало јер је изражавао само реалне приходе од домаће производње, је одбачен јер по тим критеријумима би мало која држава у свету била "у плусу"! Тако кад вам неко говори о расту БДП-а имајте у виду да буџет (и ваш стандард) реално од тога немају никакву корист! Само кажем....