NAPLATA PREMIJE PO ZAKONU Vasić: Osiguranje stambenih kredita kod NKOSK smanjuje ratu

Tanjug

22. 02. 2021. u 15:28

NIJE tačna informacija koju su mediji preneli da je rešenjem Vrhovnog kasacionog suda, kojim se odbija revizija banke, potvrđena nezakonitost naplate premije osiguranja stambenih kredita osiguranih kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita - NKOSK, kaže za Tanjug generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.

НАПЛАТА ПРЕМИЈЕ ПО ЗАКОНУ Васић: Осигурање стамбених кредита код НКОСК смањује рату

Neažurni ne mogu da dobiju novu pozajmicu

Navodi da je prema saznanjima koja on ima, žalba odbijena iz proceduralnih razloga i vraćena na ponovno razmatranje.

Vasić ocenjuje da je u pozadini slučaja tužbi protiv banaka vezanih za premije osiguranja kod NKOSK, reč o delovanju interesne grupe koja zarad svojih interesa želi da poljulja naš ekonomski sistem. Ističe da je prošlo više od 15 godina primene zakona kojim je ustanovljena Nacionalna korporacija.

On navodi da su banke samo radile po zakonu i da su građani koji su uzeli kredite osigurane kod NKOSK, dobijali po nižim kamatnim stopama u odnosu na one koji su se opredeljivali za druge kredite. Na taj način su, ističe Vasić, sume koje su uplatili na konto premije nadoknadili tokom otplate kredita. Tako je prema računici Udruženja banaka mesečna rata na kredit od 50.000 evra koji se otplaćuje na 300 rata i osiguran je kod NKOSK, bila manja za 20 evra od rate kredita koji nije bio osiguran kod Nacionalne korporacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024