TREBA LI DA BRINEMO ZBOG KONTAMINIRANOG SUSAMA: U kojim sve proizvodima ima ovih semenki, šta je etilen oksid i zašto je opasan?

Novosti online

04. 02. 2021. u 23:02

KONTAMINIRANO seme susama, koje je stiglo u većinu evropskih zemalja, i u Srbiji je izgleda, prisutno već neko vreme.

ТРЕБА ЛИ ДА БРИНЕМО ЗБОГ КОНТАМИНИРАНОГ СУСАМА: У којим све производима има ових семенки, шта је етилен оксид и зашто је опасан?

Foto: Free Images Pixabay

U susamu koji je iz Indije poslat za Evropu prošlog septembra otkriven je veoma visok nivo etilen-oksida. Nivo tog kancerogenog pesticida u nekim slučajevima bio je čak hiljadu puta viši od maksimalno dozvoljenog.

Zbog toga je susam iz Indije vraćene sa srpske granice. Međutim, nešto ranije, tačnije u decembru, sa naših polica povučen je i jedan proizvod koji je sadržao susam, upravo zbog spornog jedinjenja.

Kako su rekli u resornom ministarstvu, granična fitosanitarna inspekcija tokom svojih službenih kontrola vrši kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje. Između ostalog susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida.

Osim trgovisnkih lanaca, i  uvoznici su odgovorni prilikom prometa hrane da kod bilo kakve neusaglašenosti sa zakonom o bezbednosti hrane i sa podzakonskim aktima – reaguju i da sami povuku sa rafova svoje proizvode i o tome obaveste potrošače.

Foto: Free Images Pixabay

Evropska unija zaključila je da takva kontaminacija podrazumeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi, jer je etilen oksid razvrstan kao kancerogena i reproduktivno toksična stvar, a osim toga, nije odobren za upotrebu u sredstvima za zaštitu biljaka. U Hrvatskoj su inspektori hrane pozvali na povlačenje sa tržišta svih proizvoda koje sadrže sporni susam.

Inače je poznato da susama ima gotovo svuda, barem u tragovima, kao i kikirikija. Naročito ga ima u krekerima, raznim drugim grickalicama, namazima za hleb, u smesi za hleb.

Foto: Free Images Pixabay

 

ŠTA JE ETILEN OKSID?


Etilen oksid je organsko jedinjenje koje se u Srbiji koristi za sterilizaciju medicinske opreme. U Indiji je etilen-oksid korišćen protiv salmonele u skladištima. Dok se kod nas ne koristi u poljoprivredi.
Jedinjenje se još koristi i u tekstilnoj proizvodnji i kao sirovina u hemijskoj industriji.

Foto: Free Images Pixabay

POVUČENO 35 TONA


Poljoprivredna inspekcija i fitosanitarna inspekcija sprečile su do sada ulazak 35 tona susama sa mogućim povišenim prisustvom etilen oksida, dok se trenutno povlači još skoro 20 tona susama koji je u prometu, rečeno je  u resornom ministarstvu.
Građani ne bi trebalo da imaju bojazni, napomenuto je, kada je reč o hrani koja se trenutno nalazi na rafovima.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice