USKORO PRAVILA KAKO DO GRČKE: Ministar turizma Haris Teoharis najavljuje nove razgovore o saradnji sa srpskom koleginicom

J. Su.

01. 02. 2021. u 11:00

TOKOM sastanka sa ministarkom turizma Srbije Tatjanom Matić razmenili smo ideje i stavove o otvaranju granica naših zemalja za turiste. Dogovorili smo da uskoro ponovo razgovaramo. Ministarka je zahvalila i što sam omogućio sastanke srpskih turoperatora sa njihovim grčkim kolegama.

УСКОРО ПРАВИЛА КАКО ДО ГРЧКЕ: Министар туризма Харис Теохарис најављује нове разговоре о сарадњи са српском колегиницом

Foto Privatna arhiva

Ovako je ministar turizma Grčke Haris Teoharis, prokomentarisao za "Novosti" nedavno održani video-sastanak sa srpskom ministarkom, na kojem su razgovarali o potpisivanju zajedničkog memoranduma, koji će definisati uslove ulaska putnika iz Srbije u Grčku.

- Koleginica Matić je izrazila želju za nastavkom saradnje dveju zemalja i predstojećeg leta - kazao nam je ministar Teoharis. - Uz to, tražili su nam informacije u vezi sa predlogom Vlade Grčke, a koji se tiče potvrda o vakcinaciji.

Kako je iz srpskog ministarstva bilo ranije saopšteno, uslovi za ulazak će biti definisani za period od 1. maja do 1. oktobra ove godine. Sporazum bi trebalo da predvidi i međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji.

- Na taj način biće omogućen ulazak građanima obe zemlje koji su vakcinisani, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test - naveli su u Ministarstvu turizma Srbije. - Na granici će se raditi nasumični brzi testovi.

Srpski turisti, ali i vlasnici turističkih agencija, sa nestrpljenjem očekuju da se donesu neka, bilo kakva, pravila putovanja, kako bi se razrešila sudbina izdatih vaučera. Najveći broj zamenskih putovanja važi za letovanja u Grčkoj. I ukoliko se ova zemlja ne bude otvorila za naše turiste, nastaće veliki problem sa vraćanjem novca, koji je Uredbom o zamenskim putovanjima omogućen od 1. januara 2022. godine.

MILION TURISTA

JEDNA od omiljenih destinacija naših građana za letovanje je Grčka. Kako nam je rekao ministar turizma Grčke, u 2019. godini bilo je više od milion srpskih turista. Procenjuje se da su oni tokom svog boravka potrošili oko 356 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024