PREGOVORI SA MMF-om: Vlada Srbije potpisuje novi aranžman?

B. Ca.

11. 01. 2021. u 16:42

ПРЕГОВОРИ СА ММФ-ом: Влада Србије потписује нови аранжман?

MMF

VLADA Srbije će tokom januara razgovarati sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda - MMF o novom aranžmanu, kako bi se nastavilo sa sprovođenjem strukturnih reformi u Srbiji. Ovo je juče potvrđeno u Ministarstvu finansija.

Ekonomista LJubodrag Savić ističe da bi Srbija trebalo da potpiše novi aranžman sa MMF-om jer njihovo prisustvo u našoj zemlji predstavlja sigurnost za finansijere i strane investitore.

Smatra da to i naša država prepoznaje i da je to razlog što ulazi u novi aranžman sa MMF-om.

Savić je uveren da će i novi aranžman, kao i prethodni, biti sastavljen tako da MMF ima ulogu savetodavca. Međutim, ne isključuje mogućnost da država, zbog problema koji trenutno ima sa visokim fiskalnim deficitom, možda potpiše i finansijski aranžman.

Savić objašnjava da Srbija prethodnih godina nije imala visok fiskalni deficit, te da se on pojavio u poslednjih godinu dana zbog krize izazvane virusom korona, odnosno zbog paketa pomoći kojim je Vlada Srbije pomogla građane i privredu.

Prethodni aranžman sa MMF-om - "Čuvarkuća" odobren je Srbiji u julu 2018. godine na period od 30 meseci, nije predviđao korišćenje finansijskih sredstava, već je isključivo savetodavnog karaktera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)