NIS ULAŽE JOŠ 80 MILIONA DOLARA: Domaća naftna kompanija povećanjem efikasnosti rada uspela dodatno da smanji troškove i očuva stabilnost

E. B. T.

11. 01. 2021. u 09:37

PRETHODNA godina pokazala je da niko ne može da prognozira cenu nafte od koje zavisi da li će poskupeti ili pojeftiniti gorivo u Srbiji, kao i u zemljama širom sveta.

НИС УЛАЖЕ ЈОШ 80 МИЛИОНА ДОЛАРА: Домаћа нафтна компанија повећањем ефикасности рада успела  додатно да смањи трошкове и очува стабилност

Foto Tanjug

Reč je o globalnom tržištu na koje utiču mnogobrojni faktori. Ovo kaže generalni direktor NIS Kiril Tjurdenjev, ističući da ta kompanija uvozi dve trećine nafte koju prerađuje.

- Svega jednu trećinu proizvodimo u Srbiji i zbog toga zavisimo od kretanja cena na svetskom tržištu - precizirao je Tjurdenjev. - Ipak, povećanjem efikasnosti rada i smanjenjem troškova, očuvali smo stabilnost i cene.

NIS nastavlja sa ulaganjima u "Rafineriju nafte Pančevo", a Tjurdenjev ističe da je sledeći projekat modernizacija postrojenja katalitičkog krekinga, vredan 80 miliona dolara, koji će omogućiti i veću proizvodnju propilena. Plan je da bude završen u narednim godinama.

Početkom rada "Duboke prerade", polovinom novembra prošle godine, rafinerija je postala jedna od tri najmodernije u regionu. To je bio ključni projekat druge faze njene modernizacije. Time je omogućena proizvodnja većih količina najkvalitetnijih goriva, dizela i benzina, prema evropskim standardima, koji imaju najveću vrednost na tržištu.

- Kompleks "Duboke prerade" ima i ekološke benefite - ističe Tjurdenjev.

- Prestali smo sa proizvodnjom mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjili smo emisiju štetnih materija u atmosferu, što će unaprediti ekološku sliku ne samo u Pančevu, već i u celoj zemlji.

GORIVA NOVE GENERACIJE

KOD planiranja velikih investicija treba voditi računa i o promenama u strukturi potrošnje koje će se desiti u budućnosti - ističe Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije. - Trebalo bi ulagati u goriva nove generacije. Prema projekciji Evropske asocijacije rafinerija, sirova nafta uskoro neće biti jedina sirovina koja se prerađuje, pa u tom smislu, možda će ozbiljniji profit donositi neka postrojenja za dobijanje sintetičkih goriva ili iz biomase i otpada.

Vest o modernizaciji pančevačke rafinerije uzburkala je nedavno javnost u Hrvatskoj. Njihovi mediji su tada priznali da će to pogoršati položaj hrvatske kompanije INA na regionalnom tržištu. Naveli su da će se u Pančevu proizvoditi više derivata nego ranije i to po nižoj ceni, a da prvi efekat proizlazi iz osnovnog odnosa ponude i tražnje.

Tomislav Mićović, iz Udruženja naftnih kompanija Srbije, za "Novosti", ocenjuje da je postrojenje "Duboka prerada" velika prednost:

- Postrojenje koje obezbeđuje bolju valorizaciju sirove nafte uvek je dobrodošlo, nesumnjivo povećava konkurentsku sposobnost Rafinerije na postojećem, a može otvoriti i mogućnost plasmana na novim tržištima.

Hrvatski mediji su u analizi zaključili da bi riječka rafinerija morala da dovrši proces modernizacije i da izgradi postrojenje slično onome u Pančevu da bi INA postala konkurentna. Mićović daje sličnu ocenu i ističe da će riječka rafinerija teško odbraniti svoja tradicionalna tržišta bez postrojenja za duboku preradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024