VAKCINA, PA NA ODMOR: Naša zemlja se dogovara o protokolima za putovanja, turisti bez zaštite cepiva mogu da očekuju strože kontrole

Jelena Subin

10. 01. 2021. u 10:00

SRBI će ove godine moći na letovanje u Grčku ako se vakcinišu! To je u intervjuu za "Protohemu" najavio grčki ministar turizma Haris Teoharis. On je naglasio da će za turiste koji to ne urade, mere zavisiti od epidemiološke situacije u zemljama iz kojih dolaze.

ВАКЦИНА, ПА НА ОДМОР: Наша земља се договара о протоколима за путовања, туристи без заштите цепива могу да очекују строже контроле

Foto A. Panajotović

Teoharis je potvrdio da će svi koji budu vakcinisani u Grčkoj dobiti digitalni sertifikat, a slične potvrde planira da uvede i većina evropskih zemalja.

- Uveliko se razgovara o uzajamnom priznavanju sertifikata između zemlje polaska i odredišta turista - rekao je Teoharis.

Najava grčkog ministra sigurno će obradovati Srbe koji su prošle godine u ovo vreme kupili ili rezervisali više od 50 odsto aranžmana za letnji odmor. Sada su sve oči uprte u nerealizovane vaučere, koje su turisti dobili od agencija, umesto svojih putovanja.

Prošle godine, pandemija je mnogima uništila odlazak na odmor, tek mali broj njih je iskoristio uplaćene aranžmane, pa je more ostalo samo pusti san. Grčka je maltene početkom prošlog leta zatvorila svoje granice za naše državljane i te mere traju i danas.

- Želimo da uradimo protokole o putovanjima, sa zemljama koje su nama interesantne, kao što su Grčka, Crna Gora, Bugarska, Turska i Egipat, kako nam se ne bi ponovilo prošlo leto, da nam budu zatvorene granice i da nigde ne možemo da putujemo - rekao je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. - Ukoliko to budemo završili, onda ćemo unapred znati pravila, kao što sada znamo za Tursku i Egipat da je obavezan PCR test. Postoji protokol sa Kiprom, gde oni svrstavaju sve zemlje u četiri različite boje, i na osnovu toga znate šta treba da imate da biste ušli na njihovu teritoriju. Na ovome sada radimo, naše ministarstvo je dalo podršku, a krenuli smo i u razgovore sa grčkim ministarstvom i ambasadom u Srbiji.

Kako nam je rekao Seničić, oni se nadaju da će se situacija stabilizovati do aprila, pa bar da se agencije "reše" izdatih vaučera. Čak i polovinu kada bi iskoristili, bilo bi dobro, i za agencije i za putnike, ističe Seničić.

U turističkim agencijama su nam rekli da novih rezervacija za letovanje gotovo da i nema, a malo ko se za aranžmane i raspituje. Uglavnom i kad zovu, građani pitaju šta će biti sa zamenskim vaučerima. Ukoliko Grčka ne bude otvorila granice za naše državljane, to bi bio definitivan kraj za gotovo sve turističke agencije u Srbiji.

Prošle godine deo naših građana odmarao se u Hrvatskoj jer su granice bile otvorene, ili se tražio negativan PCR test. Mnogi su Grčku zamenili Turskom, a kasnije i Egiptom. Interesovanje za Tursku nije mnogo opalo ni kada su uveli obavezan dokaz da je putnik negativan na PCR testu.

EGZOTIČNE DESTINACIJE

KAKO kažu ljudi koji organizuju egzotična putovanja, u ovom trenutku može se letovati sedam dana na Maldivima za nešto više od 1.000 evra po osobi. U tu cenu su uključeni avio-prevoz, smeštaj i hrana. Odmor na Zanzibaru, 11 dana, bez PCR testa, koji podrazumeva hotel, prevoz, tranfere i takse, košta oko 1.500 evra po osobi. Poređenja radi, prosečna cena zimovanja u Srbiji, bez ski-karte, košta oko 700 evra po osobi, smeštaj i polupansion.

KOVID-PASOŠI

PREMA rečima Seničića, postoji inicijativa Međunarodnog udruženja avio-prevoznika da se uradi aplikacija koja bi se zvala kovid-pasoš i predstavljala personalizovan dokument, sa podacima o negativnom PCR testu, ili još nekim drugim. Dve avio-kompanije već su napravile aplikaciju, koja imitira ovaj kovid-pasoš, i to za Njujork-London i London-Sidnej.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)