STATUS OPŠTINE ZA PREPOROD SELA: Resorno ministarstvo iniciraće izmene i dopune Zakona o teritorijalnoj organizaciji

B. CARANOVIĆ

28. 12. 2020. u 14:00

U SRBIJI zvanično ne postoji nijedno selo! Naš Ustav ne poznaje pojam sela. Umesto toga, zakoni naše zemlje podrazumevaju - naseljena mesta. Ministar novoosnovanog Ministarstva za brigu o selu Milan Krkobabić kaže da će među prvim aktivnostima biti upravo izrada Zakona o selu.

СТАТУС ОПШТИНЕ ЗА ПРЕПОРОД СЕЛА: Ресорно министарство иницираће измене и допуне Закона о територијалној организацији

Milan Krkobabić / Foto Tanjug

Prema njegovim rečima, selo je rodno mesto Srbije, u njih oko 4.700 živi više od 40 odsto stanovništva, a ona se ne pominju u najvažnijem dokumentu. O selima Srbije brine opština ili grad pod čijom su apsolutnom upravom, a jedini dodir sela sa zakonom je preko mesnih zajednica koje nemaju svoje nezavisne budžete. Zbog svega toga ministar Krkobabić je najavio inicijativu za donošenje zakona o selu.

Kako kaže za "Novosti", iniciraće izmene i dopune zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije:

- Cilj nam je da vratimo selo u zakonske okvire, da precizno definišemo koje će biti nadležnosti novoformiranih seoskih opština. Domaćine moramo da dovedemo u poziciju da mogu da odlučuju, da budu bitni, da se dogovaraju, da planiraju i odlučuju. Ova inicijativa je ujedno i poziv na dijalog o realnim i svrsishodnim rešenjima za pozicioniranje sela u teritorijalnoj organizaciji. Samo u otvorenoj i argumentovanoj debati možemo da dođemo do valjanih rešenja.

Prema njegovim rečima, sledeći korak je predlaganje seta regionalnih zakona, a među njima i zakona o selu. To je imperativ vremena u kome živimo i preduslov za ozbiljno evropsko regionalno povezivanje. Ujedno to je način za prevazilaženje oštrih razlika između urbanih i ruralnih delova Srbije, naglasio je Krkobabić.

Kako objašnjava za naš list, dok Srbija ima svega 145 opština, naše komšije Hrvati i Slovenci su drugačije teritorijalno organizovali svoje države. Hrvatska tako ima 429 opština, Slovenija više od 210 opština, a uz to su mnogo manje teritorijalno i po broju stanovnika od Srbije.

Prema mišljenju analitičara, dobro je ugledati se na prve susede i napraviti drugačiju teritorijalnu organizaciju. Slažu se, međutim, da bi naselja dobila status opštine pre svega bi morala da se popravi infrastruktura, vodovodna i kanalizaciona mreža, razvije kulturni i društveni život.

Da će upravo ovo biti prve aktivnosti potvrdio nam je ministar Krkobabić:

- U narednom periodu planirana su značajna ulaganja u sela i poboljašanje kvaliteta života - kaže naš sagovornik. - Budući projekti Ministarstva za brigu o selu imaće uporište u budžetu Republike Srbije, za šta je opredeljeno više od 1,2 milijarde dinara, a mi ćemo se u svom delovanju oslanjati i na Investicioni plan Srbija "2020-2025" koji je utemeljio predsednik Aleksandar Vučić. Njime je predviđeno više od pet milijardi evra za putnu infrastrukturu, čime bi se rekonstruisalo 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva.

Kako ministar kaže, za kompletnu kanalizacionu mrežu i vodovod, bez Beograda, biće izdvojeno tri milijarde evra. Dodatnih 300 miliona evra, mimo budžeta, biće uloženo u poljoprivredu - za navodnjavanje 86 miliona evra, komasaciju 70 miliona, za nabavku traktora 50 miliona evra. Konkretni programi mogli bi da počnu nakon saglasnosti Vlade, već u prvom kvartalu 2021.

A cilj je da se konačno promeni trenutna poražavajuća statistika. Svako četvrto selo je pred nestajanjem. Prema rečima Branislava Gulana, analitičara i člana Nacionalnog tima za preporod sela, od 4.709 sela, u 1.034 ima manje od 100 stanovnika, a u 86 odsto sela opada broj stanovnika, 50.000 kuća je prazno, u 150.000 trenutno niko ne živi! Upoređujući 2.441 naselje od 1834. do danas, više od trećine, ili njih 345, ima manje stanovnika nego pre 186 godina. Tada je Srbija naseljavana, a stanovništvo bilo prosečne starosti od 20 godina. Sada je u većini sela prosek godina više od 60...

- Nameravamo da damo punu podršku mladima - kaže Krkobabić. - Otkupićemo napuštene kuće i ustupićemo im da u njima žive i zasnivaju svoje porodice. U zavisnosti od rejona, raspoložovog zemljišta i interesovanja, ustupićemo mladim poljoprivrednicima do 50 hektara državne zemlje na besplatno korišćenje. Osnovni uslov za dodelu zemlje biće da se to zemljište privede nameni, odnosno kulturi prema standardima savremene poljoprivrede.

POMOĆ ZADRUGAMA

- BEZ dobre zadruge nema ni perspektivnog sela. Dosadašnji rezultati koje smo postigli u programu "500 zadruga u 500 sela" obavezuju nas da nastavimo - kaže Krkobabić. - Za tri godine u Srbiji je osnovano 777 zadruga, a 152 zadruge dobile su podsticajna sredstva. Ministarstvo za brigu o selu nastaviće sa programom obnove zadrugarstva za koji su srpski domaćini pokazali najveće interesovanje. Pomoći ćemo formiranje i rad turističkih, socijalnih i zanatskih zadruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!