KOMERCIJALNA I ZVANIČNO SLOVENAČKA: Deset meseci nakon što je domaća banka prodata NLB, transakcija završena

B. Caranović

16. 12. 2020. u 22:00

КОМЕРЦИЈАЛНА И ЗВАНИЧНО СЛОВЕНАЧКА: Десет месеци након што је домаћа банка продата НЛБ, трансакција завршена

Foto N. Fifić

U Komercijalnoj banci sve se uveliko priprema za nove vlasnike iz Slovenije. Da je konačno završena transakcija i da je Nova ljubljanska banka, NLB, konačno preuzela domaću finansijsku ustanovu, nagovestila je nedavna promena Upravnog odbora Komercijalne banke.

Tada je na vanrednoj sednici skupštine akcionara Komercijalne banke smenjen Upravni odbor banke i postavljeni su novi članovi, iz NLB banke.

Da je proces preuzimanja okončan, potvrdili su nam iz Narodne banke Srbije.

- Postupak po ovom zahtevu Nove LJubljanske banke za sticanje vlasništva u Komercijalnoj banci okončan je 9. decembra, donošenjem Rešenja Narodne banke Srbije, kojim je data prethodna saglasnost NLB-u za sticanje direktnog kontrolnog vlasništva, koje će joj omogućiti 83,23 odsto glasačkih prava u Komercijalnoj banci.

Kako u NBS kažu, dobijanjem njihove saglasnosti, stekli su se uslovi za realizaciju transakcije - preuzimanje banke, koja podrazumeva isplatu kupoprodajne cene i sprovođenje promene vlasništva nad akcijama banke u Centralnom registru, depou i kliringu hartija od vrednosti na osnovu Ugovora o kupoprodaji akcija zaključenog između Republike Srbije i NLB. Rok u kome se transakcija može najkasnije realizovati je, kako objašnjavaju, do usvajanja prvih narednih godišnjih finansijskih izveštaja, odnosno revidiranih finansijskih izveštaja NLB-a.

- Što se tiče razrešenja postojećih članova Upravnog odbora Banke i donetih odluka Skupštine o njihovom razrešenju, oni stupaju na snagu, kako je to i navedeno, kumulativnim ispunjenjem određenih uslova, a koji se, između ostalog, odnose na realizaciju predmetne transakcije promene vlasništva u Banci, tj. na njeno preuzimanje od strane njenih novih akcionara.

Vanredna sednica skupštine Komercijalne banke održana je dva dana posle preuzimanja, 11. decembra, a tada je razrešena dosadašnja predsednica UO Marija Sokić, predsednik Upravnog odbora banke, kao i članovi Daniel Pantić, Dejan Hadžić, Katarina Šušić, Goran Knežević i Zoran Jović. Novi predsednik UO je Arčibald Kremser, a članovi su Blaž Brodnjak, Ursula Kovačić, Igor Zalar, Marko Jerić, Vesna Vodopivec, Nenad Filipović, Gaj Ričard Stil Stivens i Dragan Đuričin.

Od kada je objavljena vest, krajem februara, da je Komercijalna banka prodata slovenačkoj Novoj ljubljanskoj banci za oko 450 miliona evra, čekalo se gotovo deset meseci i zvanično preuzimanje. Ministar finansija Siniša Mali ranije je najavljivao da će transakcija biti okončana do kraja godine. Kako su nam ranije u NBS rekli, čekalo se da NLB pribavi sve dokumente da bi dobili saglasnost za preuzimanje.

Sredinom juna NLB banka podnela je zahtev Narodnoj banci Srbije za sticanje direktnog vlasništva, a po podnošenju zahteva, procenjivana je njegova urednost, odnosno da li su zahtev i podneta dokumentacija kompletni i da li su podneti u skladu s propisima.

ČEKALA SE SAGLASNOST

PRE nego što je NBS dala saglasnost, procenjivana je ispunjenost propisanih uslova koji se odnose na finansijsko stanje, poslovnu reputaciju i strateške ciljeve potencijalnog sticaoca vlasništva u banci. Kako objašnjavaju u NBS, rađena je procena ispunjenosti svih propisanih uslova u skladu sa Zakonom o bankama, propisima NBS donetim na osnovu tog zakona, internim aktima, procedurama, što predstavlja pravni okvir za odlučivanje o podnetom zahtevu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Sasa

16.12.2020. 22:41

Prodali ste komercijalnu banku NLB tj nekadasnjoj ljubljanskoj banci koja je ogroman broj gradjana ex yu prevarila i danas ostala duzna!!!!!! Od kad postoje uvek imaju afere, dugovanja, prevare, a drzava sl9venija stoji iza njih.

janj

16.12.2020. 23:28

Љубљанска банка већ је популарна у Србији. Највећи и најважнији пројекат био јој је разбијање феферације (која је јамчила за штедне улоге).

Buduci bivsi radnik

17.12.2020. 01:26

Menadzment radnike ostavio bez kolektivnog ugovora na milost i nemilost novog vlasnika, a da li menadzment u neizvjesnosti doceka privatizaciju?! "Uspjesna privatizacija"