MINISTAR MOMIROVIĆ NAJAVLJUJE: Investicijama u infrastrukturne projekte do ekonomskog rasta

Tanjug

23. 11. 2020. u 19:54

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ НАЈАВЉУЈЕ: Инвестицијама у инфраструктурне пројекте до економског раста

Foto: Prinscreen/Pink

INVESTICIJE u infrastrukturne projekte koji su nedostajali prethodnih decenija biće u fokusu i u narednom periodu, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović.

Rešeni smo da generišemo velike investicije u infrastrukturne projekte koji su nedostajali prethodnih decenija a u cilju da ekonomski rastemo i da bi ostvarili projektovani rast BDP, rekao je Momirović na onlajn Beogradskom ekonomskom forumu.

Dodao je da će imajući u vidu sve okolnosti izazvane pandemijom korona virusa, naredne godine, koja će takođe biti krizna, velikim investicijama u javnom sektoru morati da se spasava ekonomija.

-Nismo birali da se nađemo u ovoj situaciji i nadamo se da će ona proći i da će se sve nastaviti normalnim tokom, da ćemo fokus moći da stavimo na privatni sektor. Sledeće godine moraćemo velikim investicijama u javnom sektoru da spasavamo ekonomiju- rekao je Momirović.

On je na panelu rekao i da je ranijih decenija bilo malo investicija u infrastrukturi, putnoj, železničkoj, aviosabraćaju, ali da se to promenilo 2014. godine, kada je infrastruktura stavljena u sam fokus, kao i investicije.

Među važne projekte, između ostalih, Momirović je svrstao završetak južnog kraka Koridiora 10, autoput do Čačka, rad na realizaciji autoputa Beograd-Sarajevo...

-Važno je da se jača povezanost u regionu. Rešeni smo da spojimo region, da on postane mala EU pre nego što se svi zajedno povežemo sa EU, a u tom smislu važan nam je projekat Mali Šengen. Nemamo drugu opciju osim da sarađujemo- rekao je Momirović.

Momirović je dodao da je zahvaljujući investijama želežnicka infrastruktira "doživela renesansu", ali da se radilo i na unapređenju rečnog saobraćaja i transportne infrastrukture.

Istakao je da su ekonomije jako pogođene usled posledica pandemije, ali da će Vlada Srbije i ministarstvo na čijem je čelu nastojati da ne dozvole da ekonomski progres koji je načinjen prethodnih godina, kao i poboljšan životni standard opadnu zbog toga što je privatni sektor pod velikim pritiskom.

Sledeća godina, kaže, takođe će biti krizna,pa se može očekivati da investicije privatnog sektora budu smanjene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)