NASTAVLJA SE SAGA ZORANE I DIREKTORA Mihajlovićeva: Dukić radi mimo zakona. Nije naseo na Bajatovićevu "video-sačekušu"

J. Su.

17. 11. 2020. u 08:30

POSTOJI veliki trud pojedinaca da se od Ministarstva energetike sakrije poslovanje "Transportgasa", budući da se direktor ovog preduzeća Stevan Dukić, nije juče pojavio na sastanku u Vladi Srbije na koji je bio javno pozvan.

НАСТАВЉА СЕ САГА ЗОРАНЕ И ДИРЕКТОРА Михајловићева: Дукић ради мимо закона. Није насео на Бајатовићеву видео-сачекушу

Foto: Ministarstvo odbrane

Ovo je izjavila ministarka energetike Zorana Mihajlović, neposredno posle neodržanog sastanka u Vladi Srbije, sa javno pozvanim i prozvanim direktorom Dukićem.

KASNE

"GASTRANS" je osnovan kako bi se realizovao strateški važan projekat, zajednički projekat Srbije i Rusije, izgradnja deonice "Turskog toka" kroz Srbiju, od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, rekla je Mihajlovićeva.

- Na tom projektu, nažalost, određeni radovi kasne u odnosu na dinamiku i to upravo na onim poslovima koji su obaveza "Srbijagasa" - naglasila je resorna ministarka.

Inače, na red za "rešetanje" i preslišavanje Dukić je došao odmah posle izbacivanja sa sastanka direktora "Srbijagasa" Dušana Bajatovića. Naime, kada se Bajatović na razgovoru sa Mihajlovićevom pojavio bez svojih saradnika, vidno revoltirana ministarka mu je u "video-sačekuši" rekla da se udalji sa sastanka. Postrojavanje u državnm gasnim kompanijama počelo je odmah po dolasku nove-stare ministarke energetike. Da li je Dukić svesno izbegao ovakav način komunikacije sa ministarkom samo možemo da nagađamo.

- Žao mi je što se direktor "Transportgasa" nije pojavio ni na jednom sastanku na koji je bio pozvan, jer je to bila prilika da se razjasne mnoge stvari u vezi s poslovanjem ovog preduzeća - istakla je Mihajlovićeva. - "Transportgas", kao ćerka firma "Srbijagasa", nije uskladio svoje poslovanje sa Zakonom o javnim preduzećima, niti je izabrao direktora u skladu sa tim zakonom. To znači i da direktor preduzeća Stevan Dukić potpisuje akte "Transportgasa", iako nije izabran u skladu sa zakonskom procedurom.

Pitanje je, međutim, kako su nadleži do sada dozvoljavali da Dukić bude direktor, ukoliko njegov izbor nije bio u skladu sa procedurama i zakonima. I ko je to znao, a nije to sprečio i obelodanio. Pogotovo se nameće pitanje, kako to da su od nekoliko desetina javnih preduzeća, kojima rukovode vršioci dužnosti, problem samo energetski?

Kako je ministarka Mihajlović rekla, možda Dukić misli da nedolaskom na sastanak može još neko vreme da sačuva svoju poziciju i da izbegne odgovore na pitanja o poslovanju ove firme.

SA KINEZIMA I U RUDARSTVU

MINISTARKA energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je juče sa generalnim direktorom kineske kompanije "Šandong" Džang Đančaom, o mogućnostima saradnje u oblasti infrastrukturnih projekata u ovoj oblasti.

- Verujem da ima prostora da sarađujemo i u energetici i rudarstvu - kazala je Mihajlovićeva. - Ministarstvo priprema knjigu projekata i voleli bismo da uspešne kompanije kakva je "Šandong" budu naši partneri i u ovom sektoru.

Direktor "Šandonga" poručio je Mihajlovićevoj da su oni spremni da se uključe u sektor energetike, kao i da tu mogu da ostvare uspešnu saradnju.

- Bez obzira na nepoštovanje Vlade i Ministarstva koje je pokazao, nijedan direktor preduzeća nije iznad države koja ga je osnovala, pa ni direktor "Transportgasa" - rekla je Mihajlovićeva. - Građani treba da znaju da postoji cena njegovog ćutanja i neodazivanja na pozive iz Vlade i resornog ministarstva.

Ono što najviše iznenađuje jeste tvrdnja ministarke Mihajlović, da uz platu koju prima kao direktor "Transportgasa", Dukiću na račun leže još jedan lični dohodak, viši od 5.000 evra, iz još jedne ćerke firme "Srbijagasa".

Ministarka Mihajlović je istakla da je reč o firmi "Gastrans", koja je investitor za izgradnju deonice gasovoda "Turski tok" kroz Srbiju, a koju je osnovalo preduzeće "Saut strim Serbija", osnovano u Švajcarskoj, u kojem je 51 odsto kapitala vlasništvo ruskog "Gasproma", a 49 odsto "Srbijagasa".

Bez obzira na realnu situaciju u sektoru rudarstva i energetike, za građane Srbije je sigurno prihvatljivije da se ministarka i direktori važnih preduzeća u ovom sektoru ne preganjaju preko medija. Da se ne pravi rijaliti?! Poželjnije bi bilo da sednu, dogovore se, posvađaju se, ali da građanima obezbede - dovoljno energenata, smanjenje zagađenja, ugodan ambijent za život, a našoj državi, zaradu...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)