INTERVJU Anđelka Atanasković: Srpska privreda neće pokleknuti pred kovidom 19

Sofija Babović

16. 11. 2020. u 12:00

SVI ekonomski pokazatelji govore da je Srbija na dobrom putu. Nije slučajno što je samo pre nekoliko dana Međunarodni monetarni fond uvrstio Srbiju u red zemalja sa ekonomskim rastom kojoj predviđa veću otpornost u trenutnoj globalnoj krizi, nego drugim evropskim zemljama.

ИНТЕРВЈУ Анђелка Атанасковић: Српска привреда неће поклекнути пред ковидом 19

Foto Ministarstvo privrede

Podsećam da prethodnih godina nismo spavali, već smo se bavili reformama i konsolidacijom javnih finansija.

Ovako, za "Novosti", u svom prvom intervjuu medijima od stupanja na dužnost ministra privede, govori Anđelka Atanasković. Na pitanje o jačanju srpske privrede u trenutku kada pandemija virusa korona ceo svet gura u recesiju, odgovara da je upravo zahvaljujući tim hrabrim reformskim potezima i značajnim promenama investicionog okvira, Srbija danas u ekonomskom, političkom i svakom drugom smislu stabilna zemlja sa međunarodnim kredibilitetom koja je u ovim teškim vremenima mogla sebi da priušti sveobuhvatan i konkretan, efektivan paket mera koji je dao rezultate:

- Uspeli smo da maksimalno pomognemo privredi, sačuvali smo proizvodne kapacitete, a stopa nezaposlenosti je na istorijski najnižem nivou. Međutim, jedno je jasno. Sada još snažnije moramo da nastavimo da čuvamo i vodimo računa o našoj ekonomiji, uz poštovanje svih epidemioloških mera, jer su nam životi građana najvažniji. Privreda mora da funkcioniše i da se razvija uprkos teškoćama izazvanim pandemijom kovida 19. Život ne može stati. I to vidim kao izazov.

STRANAC ZBUNjEN PRED ŽENOM

o Da li je bilo nekih (ne)očekivanih, zanimljivih situacija tokom dosadašnje karijere kojih se rado sećate?

- Sami ste konstatovali da sam prva direktorka jedne namenske industrije, žena u muškom svetu. To je često dovodilo do komičnih situacija. Tako je bilo i prilikom jednog potpisivanja ugovora u inostranstvu. Sve je bilo spremno za potpisivanje, samo smo čekali drugu stranu da dođe. Ušao je čovek koji je zbunjeno po sali počeo da traži osobu sa kojom će potpisati ugovor. Prišla sam mu i objasnila da sam ja ta osoba. I danas se slatko nasmejem njegovoj zbunjenosti što ispred sebe vidi ženu.

o Da li ste odranije poznavali neke od kolega u novoj vladi? Sa nekima ste izvesno i sarađivali kao direktorka PPT "Namenske".

- Kao generalni direktor jednog takvog giganta kao što je "Prva petoletka" imala sam sreću da upoznam mnogobrojne uspešne, pametne, kreativne, vredne ljude, među kojima su i ministri u Vladi Srbije. I to me raduje, jer moram istaći da je naša saradnja uvek bila plodotvorna. Verujem da ćemo, sada kao kolege u Vladi, nastaviti istim putem, jer čeka nas zajednička borba u ostvarivanju ambicioznih, jasno definisanih ciljeva, među kojima je svakako dalje ekonomsko jačanje zemlje.

o Da li mislite da praktično oročen mandat može biti neka vrsta ograničenja u postizanju napretka u resorima u narednom periodu?

- Vlada Srbije pred sobom ima jasno postavljene ciljeve i od mojih kolega i mene se očekuje da svakodnevno budemo posvećeni njihovom ostvarivanju. To je jedino važno. Pred nama su izazovna vremena i zato moramo da radimo još više, da damo svoj maksimum za dobrobit privrede i životnog standarda građana. Nova vlada, kao što je rekla premijerka Ana Brnabić, jeste vlada političkog i ekonomskog kontinuiteta, a ja ću dati sve od sebe kako bismo nastavili sa ostvarivanjem dobrih rezultata.

Foto Ministarstvo privrede

o PPT "Namenska" bila je gubitaš kada ste došli na njeno čelo. Kako ste uspeli da je podignete na noge i stvorite stabilno i uspešno preduzeće? Da li se može isti recept primeniti i u slučaju posrnulih srpskih giganata?

- Ponosna sam što smo predanim radom svih zaposlenih i domaćinskim poslovanjem i vođenjem fabrike uspeli da napravimo jedno od najboljih preduzeća u čitavoj odbrambenoj industriji. Zahvaljujući pomoći države u nabavljanju novih mašina, ali i pametnim ulaganjem, postavili smo "Prvu petoletku" na stabilne noge. Takođe sam ponosna što smo uspeli da poboljšamo uslove rada i obezbedimo veću zaštitu zaposlenih, ali i što je dosta toga urađeno na zaštiti životne sredine. Sve je to doprinelo povećanju obima posla i plata zaposlenih, pa samim tim i životnog standarda. Verujem da su prava ulaganja, domaćinsko trošenje novca i dobar menadžment ključ uspeha svakog preduzeća.

o Kako ste koncipirali rad u vašem resoru? Na čemu ćete insistirati - industrijalizacija, ili nešto drugo?

- Ministarstvo privrede nastaviće da radi na daljem razvoju i modernizaciji Srbije kao investicione lokacije. Nastavićemo sa aktivnom politikom privlačenja zdravih domaćih i stranih investicija, a fokus ćemo posebno staviti na dovođenje što većeg broja visokotehnoloških kompanija. Kao ministarka privrede radiću i na tome da se poveća ukupna produktivnost naših firmi. Naravno, ne smemo zaboraviti ni podršku početnicima u poslovanju, sektoru malih i srednjih preduzeća i preduzetništvu, koja će biti još snažnija.

o Imamo li dovoljno potencijala da se više oslonimo na domaće snage, nego na strane investicije?

- Ne treba odvajati domaće i strane investitore jer imaju apsolutno ista prava. Međutim, ono što je važno istaći jeste da upravo strani investitori donose pozitivnu poslovnu praksu, unose novi kvalitet u srpsku privredu i obavezuju domaće privrednike koji se nalaze u lancu dobavljača da budu kvalitetniji i podignu standarde. Nove investicije u Srbiji pokrenule su čitave lance domaćih dobavljača i proizvođača, omogućile unošenje novih tehnologija, kao i zapošljavanje.

Foto Ministarstvo privrede

o Vest o postavljenju za ministra teško su prihvatili radnici PPT "Namenske", u pogonima je bilo i suza. Kako je izgledao vaš poslednji dan u preduzeću?

- Dete sam "Namenske". Karijeru sam započela u tada Osnovnoj organizaciji udruženog rada - "Namenska proizvodnja", iz koje je nastalo sadašnje Privredno društvo za proizvodnju namenskih proizvoda PPT-"Namenska" AD. Prošla sam put od sektora tehnologije do generalnog direktora i na tom putu upoznala ne samo drage kolege već, slobodno mogu reći, prijatelje za čitav život. Tokom godina delili smo i dobro i zlo i zato je rastanak bio težak. Poručujem im da je naša fabrika ostala u dobrim rukama, a da će moja vrata uvek da im budu otvorena.

o Kako su vesti o izboru primili u vašoj porodici?

- Poziv da budem deo Vlade Republike Srbije za mene i moju porodicu je velika čast. To je poziv koji se ne odbija, ali koji obavezuje. Biti član Vlade je velika odgovornost, a ja sam spremna da se uhvatim ukoštac sa svim izazovima koji stoje preda mnom. Ono što svakako mogu da obećam je da ću raditi predano i vredno kako bismo nastavili sa ostvarivanjem dobrih ekonomskih rezultata.

o Kako ste usklađivali profesionalne i porodične obaveze? Koliko je teško biti uspešna direktorka i uspešna majka i baka?

- Možda jeste fraza, ali sve je lako kada se dobro organizuješ. Naravno, od presudnog značaja je podrška porodice, a ja sam je uvek imala. Imali su razumevanje za sve moje poslovne obaveze i bili uz mene kao oslanac i glavni pokretač za nove pobede. Znate za srpsku poslovicu: "U složnu porodicu sreća sama od sebe dolazi." To je tačno. Porodica mi mnogo znači i bez nje ne bih danas bila na ovom mestu puna elena i želje da dam svoj doprinos.

o Bili ste jedna od prvih žena mašinskih inženjera, prva direktorka namenske industrije, uspeli ste u "muškom" svetu". Šta biste mogli da poručite mladim ženama?

- Moja poruka je da ne odustaju od svojih snova. Neka se bore za svoju budućnost i ne podležu stereotipima. Nije lako biti žena u svetu u kome dominiraju muškarci, ali je važno da veruju u sebe, da veruju da su sposobne da u životu ostvare sve što požele. Jedan od mojih ciljeva će svakako biti i da ohrabrim što više žena, posebno mladih, da se otisnu u preduzetničke vode i započnu sopstveni biznis uprkos predrasudama koje, čini mi se, u našem društvu još nisu potpuno iskorenjene. Međutim, moramo priznati da se stvari menjaju. Iako imamo još posla kako bismo unapredili položaj žena u našem društvu, mnogo toga je urađeno. Ne možemo zanemariti činjenicu da su u prethodnim godinama žene vodile neke od najvažnijih institucija u zemlji. I danas na čelu izvršne vlasti imate ženu. Žene čine i gotovo 50 odsto nove vlade. Na mestu guvernera Narodne banke Srbije je žena. To samo pokazuje da predan i naporan rad ne poznaje pol.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna