OPORAVAK BIZNISA DOGODINE: Anketa "1.000 preduzeća" pokazala da su firme ostale otporne i tokom krize

B. CARANOVIĆ

13. 11. 2020. u 13:00

POLOVINA privrednika u Srbiji, koji su se našli u devetom godišnjem istraživanju USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj, zabeležila je pad prihoda i neto dobiti u poslednjih godinu dana.

ОПОРАВАК БИЗНИСА ДОГОДИНЕ: Анкета 1.000 предузећа показала да су фирме остале отпорне и током кризе

Novosti

Prema ovoj analizi "1.000 preduzeća" firme u Srbiji ipak su pokazale "žilavost" i otpornost na krizu, pošto tri četvrtine njih nije promenilo broj zaposlenih, a čak 12 odsto je povećalo broj radnika.

Da je krize izazvana pandemijom virusa korona snažno uticala na srpsku ekonomiju, verovatno nije iznenađenje, ali zaključak je da je pandemija znatno ubrzala digitalizaciju privrede.

- Pandemija je dovela do boljeg razumevanja značaja elektronske trgovine - podatak je iz ankete. - Mnoge kompanije su prepoznale šansu da "onlajn" putem dođu do korisnika svojih usluga. Više od 80 odsto firmi koje imaju internet prodavnicu veruje da je prodaja putem interneta jednako važna, čak i važnija od tradicionalne prodaje.

Polovina privrednika procenjuje da može da se oporavi do godinu dana, dok vlasnici malih firmi procenjuju da će njihov oporavak trajati znatno duže, jer su više pogođeni.

Istraživanje je potvrdilo da je i dalje veliki problem domaće privrede nedostatak odgovarajućeg finansiranja, za čak 69 odsto ispitanika. Oko 70 odsto bi želelo da investira, a toliko je imalo problema sa ulaganjem.

- Udar pandemije pokazao je važnost digitalne pismenosti, a upravo je razvoj tih veština naš prioritet - izjavila je Tatjana Matić, ministarka trgovine. - Sa USAID-om pripremamo vodič za poslovanje u elektronskoj trgovini, namenjen svim firmama koje žele da započnu elektronsko poslovanje i ponudu plasiraju na internet.

Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, istakao je značaj regionalnog povezivanja ekonomije, koje bi omogućilo Srbiji jednak tretman na evropskom tržištu kao i članicama EU, kada su ispunjeni svi uslovi i standardi.

Prema rečima Dragane Stanojević, direktorke USAID Projekta saradnje za ekonomski razvoj, nedostatak adekvatnih izvora finansiranja i nedovoljno poznavanje finansijskog menadžmenta utiču na konkurentnost domaćih kompanija, posebno malih preduzeća u poslednjih deset godina.

SVAKA ČETVRTA FIRMA IZVOZI

UZORAK preduzeća u istraživanju predstavlja srpsku privredu po regionima, veličini i sektoru delatnosti. U anketi je učestvovalo 95 odsto mikro i malih preduzeća, tri odsto srednjih i dva odsto velikih kompanija. Svega 12 odsto firmi ima više od 20 zaposlenih, a 54 odsto ima samo jednog menadžera. Svaka četvrta kompanija je izvoznik. Oko 14 odsto firmi ne može da proceni kad će se oporaviti od krize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna