RUDNIK (NE)ĆE UGROZITI JADAR: "Rio Tinto" obećava zaštitu sredine

V.Mitrić

04. 11. 2020. u 12:50

IZVRŠNI direktor za borate i litijum u kompaniji "Rio Tinto", te generalni direktor projekta "Jadar" Marni Finlajson je - sa rukovodiocem korporativnih poslova u ovom velikom poslu Nikolom Šunjićem - poručila da će pri radu budućeg rudnika biti primenjeni najviši evropski i svetski standardi zaštite životne sredine.

РУДНИК (НЕ)ЋЕ УГРОЗИТИ ЈАДАР: Рио Тинто обећава заштиту средине

Foto privatna arhiva

Istovremeno, potvrdila je i to da će se buduće odlagalište rudarskog otpada - ranije planirano kraj rečice Štavice, u krupanjskom selu Dvorska - nalaziti u dolini Jadra, nedaleko od eksploatacionog polja.

- Nova lokacija će omogućiti maksimalno skraćivanje roka za rekultivaciju materija, bez njihovog nagomilavanja radi transporta. Pritom, mašine koje ovde budu radile neće pokretati dizel gorivo, već električna energija. Inače, na raspolaganju smo i bukvalno svakom domaćinstvu u ovom kraju, jer kao odgovorna kompanija želimo da do tančina istražimo uticaj ovog i svetski velikog posla - kaže Marni Finlajson.

PROCENE

PODSETIMO, rezerve litijuma u Jadru su procenjene na 136 miliona tona, a potencijalna ulaganja dostižu milijardu i po dolara. Na vrhuncu faze izgradnje rudnika, uoči eksploatacije, najavljena je mogućnost zapošljavanja čak 2.100 ljudi.

Uz podatak da planiraju otkup 52 domaćinstva, od kojih su za devet njih već poslali ponude, nije želela da otkriva više detalja.

Marni Finlajson, Foto privatna arhiva

Zato Nikola Šunjić tvrdi da u procesu proizvodnje neće biti korišćena pijaća voda, već tečnost sakupljena tokom atmosferskih padavina, uz manji deo iz priobalja Drine.

Najavljuje i to da će biti osnovan poseban Komitet za zaštitu čovekove sredine, u koji će sami meštani delegirati one za koje smatraju da su stručni.

Dotad, ustanovljeni su takozvani dani otvorenih vrata, pa su ovdašnjim ljudima svakodnevno na raspolaganju kancelarije "Rio Tinta" u Loznici i na Brezjaku.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna