POSLE OTKAZA RATE NA PAUZI: Sve više građana u našoj zemlji zainteresovano da svoje kredite osiguraju od gubitka posla

B. Caranović

20. 10. 2020. u 13:03

NEDAVNO je Beograđanka Đurđa V. turistički radnik, iznenada ostala bez posla. Iako ima ratu za stambeni kredit od oko 300 evra, nije se zabrinula.

ПОСЛЕ ОТКАЗА РАТЕ НА ПАУЗИ: Све више грађана у нашој земљи заинтересовано да своје кредите осигурају од губитка посла

Foto D. Milovanović

Prilikom zaduživanja izabrala je paket sa osiguranjem od gubitka posla i sada je "mirna" devet meseci. Banke tvrde da ova usluga ne košta mnogo, a prema podacima Narodne banke Srbije staje od tri do sedam odsto rate kredita. Visina premije zavisi od obima pokrića rizika.

Pojedine banke, u aranžmanima sa osiguravajućim kućama, svojim klijentima nude besplatne polise. Druge ih uračunavaju u trošak obrade kredita ili kamatu. Ima i onih koji ih naplaćuju mesečno, uz ratu kredita ili traže da se izmire jednokratno. U praksi ovaj dodatak na ratu garantuje da će osiguravač banci pokriti od tri do 12 rata. Ova opcija "za svaki slučaj", međutim, u proseku se uzima tek u 0,2 odsto kredita!

PROCEDURA

UKOLIKO ostanu bez posla, klijenti u roku od 30 dana po prestanku rada imaju obavezu da se jave na biro. Sa potvrdom o nezaposlenosti, koju izdaje NSZ, kao i ostalom potrebnom dokumentacijom, odlaze u banku, kako bi njihove rate preuzelo osiguranje.

Osiguravači, bankari i stručnjaci savetuju da je, pogotovu u vreme krize zbog korone, dobro osigurati svoje kredite za slučaj otkaza. Iako većina banaka osiguranje od gubitka posla nudi uz sredonjoročne, gotovinske, refinansirajuće, u nekima su opcija i uz stambene kredite. Uz njih, u slučaju da klijent ostane bez zarade, sledećih tri, šest, devet ili 12 meseci ne moraju da brinu. Ovaj period je srazmeran stažu osiguranika ili vremenu provedenom na birou.

Kako iz Narodne banke Srbije kažu, zaključivanje ugovora o osiguranju nije obavezno uz svaki kredit, osim u slučaju kada je to sredstvo obezbeđenja kreditnog plasmana banke.

- Banka je dužna da pre zaključivanja ugovora, obavesti klijenta o tome da li je ugovor o osiguranju uslov ili je dodatna pogodnost - kažu u NBS. - Rizik od gubitka posla posebno pogađa one koji uzimaju kredit, jer direktno ugrožava mogućnost da redovno izmiruju svoje obaveze, pa im ovaj vid osiguranja obezbeđuje sigurnost.

U Vojvođanskoj banci, osiguranje od gubitka posla može se uzeti samo uz keš kredite. Na primeru njihove gotovinske pozajmice od 100.000 dinara, prva mesečna premija osiguranja iznosi 130,85 dinara i ona u narednim mesecima otplate kredita "pada", kako se smanjuje ostatak duga po glavnici kredita.

Polisa osiguranja ne važi uvek

IZ Udruženja osiguravača Srbije kažu da kupac ovakve polise mora da bude u radnom odnosu, u određenom vremenskom periodu posle sklapanja ugovora, obično nekoliko meseci. Na ovaj način se osiguravajuća društva i banke šitite od prevara. Osim toga, polisa ne može da važi ako neko sam da otkaz.

Iz osiguravajuće kuće "Đenerali" objašnjavaju da cena osiguranja zavisi od toga da li ga klijent sam ugovara preko banke ili je ovo osiguranje već uključeno u kredit, kao paket.

- Ako samostalno ugovara, cena osiguranja je srazmerno povezana sa iznosom, trajanjem ili ratom kredita - kaže Nataša Đurđević iz "Đeneralija". - Ukoliko je osiguranje već uključeno u sam kredit, za klijenta je besplatno, jer mu ga banka poklanja i tako promoviše svoj kreditni proizvod. Sama rata kredita se neće znatno povećati.

Klijenti Erste banke mogu podneti zahtev za kredit sa osiguranjem njegove otplate bez troškova naknade za obradu pozajmice. Osiguranje obuhvata nemogućnost otplate zbog gubitka zaposlenja, trajnog invaliditeta, većeg od 50 odsto usled nezgode ili smrti ili nesrećnog slučaja. Kod njih, ako u toku otplate kredita klijent ostane bez posla, osiguravajuća kuća za njega može plaćati osam anuiteta banci u kontinuitetu, a ukupno 12 u toku otplate kredita.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DAN BEZ KUPOVINE: Da li ste spremni da se na 24 časa oslobodite potrošačke logike?