LJAJIĆ - REŠENJE SLEDEĆE SEDMICE: Turističke agencije onemogućene da prodaju aranžmane, traži se način kako će i ko moći da aktivira garanciju

J. SUBIN

03. 10. 2020. u 11:00

TEK pokoja velika turistička agencija u Srbiji, koja se bavi organizacijom putovanja, trenutno prodaje aranžmane.

ЉАЈИЋ - РЕШЕЊЕ СЛЕДЕЋЕ СЕДМИЦЕ: Туристичке агенције онемогућене да продају аранжмане, тражи се начин како ће и ко моћи да активира гаранцију

Novosti

Većina njih radi samo rezervaciju ili čak ni to, jer su 1. oktobra sve ostale bez licenci za rad. Naime, osiguravajuće kuće su prekinule saradnju sa agencijama, zbog prevelikog rizika poslovanja, a bez njihovih polisa, po slovu zakona, one više ne mogu da rade, tačnije da organizuju putovanja. Agencije sada imaju mogućnost da dobiju bankarske garancije, ali s obzirom na novac koji za to moraju da obezbede, procenjuje se da je u ovom momentu mali broj njih koje bi mogle ovim poslom da se bave.

Uz to, dodatni problem je taj što postoji rupa u zakonu, pa čak i kada bi neka turistička agencija htela da uzme bankarsku garanciju, ona to ne bi mogla, jer nije naznačeno na koga bi ona trebalo da se vodi. Tačnije, ko ima pravo da aktivira garanciju u slučaju propadanja agencije. I tek kada je problem doveden do ključanja, dan pred "zatvaranje" agencija, u Ministarstvu turizma je organizovan sastanak sa predstavnicima Udruženja banaka, kako bi se pronašlo neko rešenje, jer od saradnje sa osiguravajućim kućama očigledno neće biti ništa. Ministarstvo je najavilo da će u narednih nedelju dana biti pronađeno neko rešenje, sa bankarskim garancijama.

- Zasad nema ništa novo, ali bi do kraja sledeće nedelje trebalo da se pronađe neko rešenje - rekao je za "Novosti" ministar turizma Rasim Ljajić.

Da se ništa ne dešava ni u turističkim agencijama, potvrdio nam je Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija. Kako su nam rekli u ovom udruženju, obim poslovanja turističkih agencija, zbog pandemije, smanjen je za 90 odsto.

Inače, prema nekim procenama, više od 50 odsto zaposlenih u turističkim agencijama je ostalo bez posla, a mnoge su svoje poslovnice zatvorile ili preselile.

U Udruženju osiguravača Srbije ostaju pri stavu da ovaj posao više nije atraktivan za njih i isplativ. Istovremeno, kako kažu, ne postoji nikakva zajednička odluka ili dogovor osiguravača da iz ovog posla izađu zajedno, već je reč o pojedinačnim odlukama.

- Preveliki je rizik za koji nije moguće, u ovom trenutku, obezbediti reosiguranje - navode u UOS. - Najveći broj turističkih agencija nije izmirio svoje obaveze oko plaćanja polisa osiguravajućim kućama.

OSIGURAVAČI SE PRAVDAJU RIZIKOM

KAKO smo saznali u osiguravajućim kućama, kada je reč o riziku, on se ne odnosi na to što sada ima manje putovanja. Zakon propisuje da agencije moraju da imaju polisu kao garanciju za obavljanje posla, ali kako one slabo rade, njihova likvidnost se značajno pogoršala.

- Samim tim, do minimuma su im pali kreditni rejtinzi, a time su postali mnogo rizični, za bilo kakav vid finansijskog poslovanja - objasnili su nam osiguravači. - Zbog toga su se osiguravajuće kuće povukle. A, kada je reč o bankarskim garancijama, samo će moći najveći da ih obezbede, a i to će biti pod znakom pitanja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)