SRBIJA KLJUČNA ZA RAZVOJ REGIONA: Da li je dolazak DFC prepreka za kineske investicije?

E. B. T.

17. 09. 2020. u 14:20

BUDUĆA regionalna kancelarija američke finansijske korporacije za međunarodni razvoj DFC-a delovaće pozitivno na privredni sistem Srbije i može se shvatiti kao želja SAD da ojačaju svoj uticaj kao protivtežu kineskom, ali to nije prepreka za nastavak saradnje sa partnerima iz Kine. Ovako profesorka Fakulteta političkih nauka, Dragana Mitrović, ocenjuje dolazak DFC-a u Beograd, koji je dogovoren Vašingtonskim sporazumom.

СРБИЈА КЉУЧНА ЗА РАЗВОЈ РЕГИОНА: Да ли је долазак ДФЦ препрека за кинеске инвестиције?

Arhiva Novosti

- Taj korak ni na koji način nije prepreka nastavku saradnje sa kineskim partnerima, pogotovo na osnovu već potpisanih sporazuma i dogovorenih projekata - objašnjava Mitrovićeva.

- U geopolitičkom i geoekonomskom smislu najava dolaska DFC-a može se shvatiti kao nastojanje SAD da kroz razvojne projekte, finansiranje lokalnih inicijativa, malih preduzetnika, ojača svoj politički uticaj ovde, kao protivtežu ekonomskom, a kroz njega i političkom, uticaju Kine i njene popularnosti u Srbiji. S druge strane, to može da govori da SAD žele da ojačaju svoje ekonomsko prisustvo u našoj zemlji i regionu.

Ona ističe da još jedna platforma za finansiranje preduzetništva u Srbiji povećava ponudu. Prema njenim rečima, njihovo dolazak bi jasno pokazao da SAD vide Srbiju kao ključnu za ekonomski razvoj čitavog regiona.

- To deluje pozitivno na privredni sistem Srbije i ekonomski ambijent - naglašava Mitrovićeva.

- Time se šalje jasna poruka i drugim investitorima da se veruje u budućnost naše privrede.

Investicije preko DFC-a, pozajmice i projekti, imaju opseg usmeren pre svega na male i mikro preduzetnike, žene preduzetnice, a, kako navodi, zavisiće i od projekata koje će naši preduzetnici ponuditi. Ona zaključuje da se radi o pozitivnom događaju koji može da unapredi sliku i stanje u poslovnom ambijentu Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista