ERE JOŠ SANJAJU AUTO-PUT: U toku geotehnička ispitivanja za deonicu saobraćajnice od Požege do Kotromana

N. J.

17. 09. 2020. u 14:00

ZAPOČETA su geotehnička istraživanja za deonicu auto-puta od Požege do Kotromana, a Vladimir Filipović, direktor Zavoda za geotehniku Saobraćajnog instituta CIP, istakao je da se trenutno izvode radovi na prve dve deonice, od Požege do Mačkata.

ЕРЕ ЈОШ САЊАЈУ АУТО-ПУТ: У току геотехничка испитивања за деоницу саобраћајнице од Пожеге до Котромана

Foto: P.Milošević

 Planirano je da se obiman posao završi do zime, posle čega će u zavisnosti od odluka Vlade Srbije početi i projektovanje deonice koju Užičani priželjkuju decenijama.

- Ispitivanja se odnose na zemljište i njegove kvalitete. Prva po redu je lokacija u Potočanju, kao i na tunelu koji prolazi kroz sledeće brdo. Geotehnička istraživanja za idejni projekat obuhvataju oko 4.000 metara bušenja, a projekat za građevinsku dozvolu zahteva još oko 11.000 metara bušenja - naglasio je Filipović.

"Užički izlazak" na budući auto-put, ako do realizacije ovog posla dođe, biće na petlji Zlakusa i petlji Mačkat.

66 TUNELA I 27 MOSTOVA

NA deonici budućeg auto-puta od Požege do Kotromana predviđena je izgradnja ukupno 66 tunela i 27 mostova. Na delu koji prolazi kroz užičke mesne zajednice Zlakusa, Krvavci, Mokra Gora i kroz opštinu Sevojno, trećina deonica je u mostovima, trećina u tunelima, a ostatak su nasipi.

- Geotehnička istraživanja odrediće preciznije i buduću trasu auto-puta. Gradsko rukovodstvo radi analizu za lokacije potencijalnih budućih industrijskih zona koje su našem gradu nedostajale, a biće od velikog i neprocenjivog značaja kako za razvoj Užica, tako i čitavog regiona - naglasila je Jelena Raković Radivojević, gradonačelnica Užica - Za naš grad izuzetno je bitna i važna blizina auto-puta, deonica od Požege do Kotromana biće dugačka 61 kilometar, od kojih 26 pripada teritoriji grada Užica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)