ZAVRŠENA EKSPROPRIJACIJA ZA AUTO-PUT PRELjINA - POJATE U KRALjEVU: Do Mrčajevaca može da se gradi

G.Ć.

09. 09. 2020. u 15:45

ЗАВРШЕНА ЕКСПРОПРИЈАЦИЈА ЗА АУТО-ПУТ ПРЕЉИНА - ПОЈАТЕ У КРАЉЕВУ: До Мрчајеваца може да се гради

Foto / Ilustracija V.N.

ZAVRŠENA je eksproprijacija zemljišta na deonici budućeg auto-puta Preljina - Pojate, takozvanog Moravskog koridora na teritoriji Kraljeva, od Adrana na našoj, pa do Mrčajevaca na teritoriji grada Čačka.

Očekujem da će put do 2023. godine biti izgrađen. Ova savremena saobraćajnica, po najvišim svetskim standardima, praktično će biti žila kucavica centralne Srbije.

Ovim rečima je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva, za "Novosti", ukratko pojasnio značaj novog auto-puta koji će u dužini od 112 kilometara spojiti koridore 10 i 11. Na taj način, prema njegovim rečima, uz bezbedniju i bržu saobraćajnu komunikaciju sa drugim delovima Srbije, predstavljaće i veliku šansu za razvoj privrede Raškog, Moravičkog i Rasinskog okruga.

- Nama preostaje da još potpuno obavimo eksproprijaciju zemljišta od Adrana do sela Vrba ka Vrnjačkoj Banji i verujem da ćemo i taj posao brzo završiti. Realizacija ovog kapitalnog projekta otvara mogućnost za razvoj privrede, za dolazak novih investitora i otvaranje novih radnih mesta što će stvoriti bolje uslove za život naših građana - kaže dr Terzić.

ZNAČAJAN PODUHVAT

IZGRADNjA Moravskog koridora, čija je vrednost oko 800 miliona evra, započeta je sredinom decembra prošle godine. Na trasi novog auto-puta, ukupne dužine 112,3 kilometra, biće izgrađen 71 most, 31 propust, 23 nadvožnjaka, pet podvožnjaka i 11 petlji. Uz to, radi se i regulacija korita i toka Zapadne Morave u dužini od 68 kilometara.

Kroz kraljevački kraj trasa novog auto-puta proći će u dužini od pedesetak kilometara spajajući grad na Ibru najmodernijom, najbržom i najbezbednijom saobraćajnicom sa Preljinom i Čačkom na zapadu i sa Trstenikom i Kruševcem na istočnom kraku.

- Novim auto-putem i uz ponovno uspostavljanje vazdušnog saobraćaja na aerodromu "Morava" u Lađevcima, kao i uvođenjem novih avio-linija, iz srca Srbije ništa više neće biti daleko - naglasio je gradonačelnik Kraljeva. - Atraktivne turističke destinacije našeg kraja, poput takozvane doline vekova u Ibarskoj klisuri sa srednjovekovnim manastirima...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Milan

09.09.2020. 20:24

@Kole - @Kole: Planirana je brza saobracajnica Kragujevac - Mrcajevci kako bi se spojili sa Moravskim Koridorom. A pored autoputa do Batocine tj. Koridora 10, trebalo bi da naprave i brzu saobracajnicu do Topole. Nece Kragujevac biti zapostavljen ali trebace par godina sve to da se odradi.