NAŠA HRANA U EMIRATIMA: "Novosti" na izložbi u Dubaiju na kojoj učestvuju i firme iz Srbije

B. Caranović

15. 02. 2022. u 09:11

TARTUFI sa Fruškegore, med iz Sečnja, požeške maline, šabački sirevi, ali i smrznuto povrće, začini, sokovi, marmelade i najlepši plodovi širom Srbije. Sve to usred Dubaija! Ovo je zapravo deo ponude kojom se naša zemlja predstavlja na prestižnom i najvećem sajmu hrane i prehrambenih proizvoda u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Reporteri "Večernjih novosti" obišli su juče specijalizovanu izložbu hrane "Galfud" u Dubaiju, koja traje još tri dana.

НАША ХРАНА У ЕМИРАТИМА: Новости на изложби у Дубаију на којој учествују и фирме из Србије

Foto B. C.

Među 4.000 izlagača iz 120 zemalja koji se predstavljaju od 13. do 17. februara, svoju ponudu promoviše 14 domaćih firmi. One su prošle selekciju Privredne komore Srbije i narednih dana imaće prilike da opipaju tržište Bliskog istoka, povežu se ili pak prošire izvozne teritorije i sklope nove poslove.

Posebnu pažnju zbog ekskluzivnosti proizvoda privukla je firma iz Beograda koja se bavi namirnicama od tartufa. Najtraženiji proizvod su im tartufi u maslinovom ulju.

Svoje proizvode visokog kvaliteta promoviše i mala porodična mlekara sa Uba. Ružica (31) i Nenad Blizanjak (25), brat i sestra, nadaju se da će se njihovi mlečni artikli pojaviti i u trgovinskim lancima Dubaija.

- Prvi put smo na ovom sajmu i nadamo se dobrim poslovnim vezama i bili bi prezadovoljni da se vratimo kući sa nekoliko sklopljenih ugovora - kaže nam Ružica.

Nedaleko od njihovog štanda, smeštena je i šabačka mlekara koja može da se pohvali podatkom da od ukupne ponude mekih sireva na ruskom tržištu, oni pokrivaju četvrtinu. Izvoze u 17 zemalja, ali ovde su da naprave nove poslovne prilike.

PKS i Razvojna agencija Srbije (RAS) peti put organizuju učešće i promociju srpskih kompanija na ovom značajnom sajmu hrane i prehrambene industrije u čitavom Golfskom zalivu.

Na štandovima domaćih izlagača našlo se više ponuđača voća i povrća - svežeg i prerađenog, smrznutog, pasetrizovanog i konzerviranog. Izuzetno atraktivan za kupce na Bliskom istoku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri