RUDARSTVO IZVUKLO PROSEK: Industrijska proizvodnja u decembru bila 3,3 odsto veća nego godinu pre

S. BULATOVIĆ

08. 02. 2022. u 09:36

SRPSKA industrija je tokom decembra bila za 3,3 odsto uspešnija nego godinu ranije. Ukoliko se poredi sa prosekom iz 2020. godine, ovaj mesec je bio 7,6 odsto produktivniji. Istraživači "Makroekonomskih analiza i trendova" kažu da je za rezultat bilo presudno - rudarstvo. I to dobrim delom zbog proširenja proizvodnje "Ziđina".

РУДАРСТВО ИЗВУКЛО ПРОСЕК: Индустријска производња у децембру била 3,3 одсто већа него годину пре

Foto D. Milovanović

Ova grana je počev od juna prošle godina bila oko 40 odsto uspešnija. Samo u decembru međugodišnji porast izneo je 49 odsto. Glavni činilac je skoro učetvorostručena proizvodnja ruda metala.

- Porast proizvodnje prerađivačke industrije je u decembru međugodišnje izneo 2,4 odsto - napominje ekonomista Stojan Stamenković, ocenjujući privrednu aktivnost u Srbiji. - U celoj 2021. godini proizvodnja je bila veća nego u prethodnoj za 5,5 odsto i taj porast znatno nadmašuje procene koje smo davali prethodnih meseci i koje su se kretale do 5,2 odsto. Prerađivačka industrija je početkom 2021. godine rasla, ali se taj rast nije održao. Počev od maja je bila u opadanju. U novembru je usledio porast. U decembru je broj oblasti sa međugodišnjim padom bio devet, sa zbirnim negativnim efektom - 4,8 procentnog poena. Deo tog negativnog efekta neutralisan je prelaskom najveće - prehrambene industrije - iz sistematskog opadanja u međugodišnji rast u decembru.

Prehrambena industrija je od sredine 2021. bila ispod proseka. U decembru je usledio zaokret.

- Gledano po granama, pada u oči da je mesna industrija u prvih deset meseci 2021. kumulativno opala za sedam odsto, u oktobru je pad sveden na tri odsto, u novembru je zabeležen porast za 4,4 odsto, a u decembru minimalni pad za jedan odsto - ističe Stamenković. - To bi mogao biti rezultat preorijentacije i povećanja izvoza. Ostaje da se vidi hoće li to proizvodnju prehrambene industrije izvući iznad do sada limitiranog obima.

UZLET FARMACEUTA OD AVGUSTA

FARMACEUTSKA industrija je u uzletu, naročito od avgusta prošle godine.

- U decembru je rast dostigao svoju apsolutno najveću vrednost koja je od proseka prethodne godine veća za 15 odsto - stoji u "Makroekonomskim analizama i trendovima". - Glavni nosilac tog porasta je proizvodnja farmaceutskih preparata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega