VLADA SAOPŠTILA: Usvojeni propise finansijske podrške privredi

Tanjug

13. 01. 2022. u 21:08

VLADA Srbije usvojila je na današnjoj sednici Predlog zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, kojim se unapređuje položaj zaposlenih nameštenika za čije poslove se zahteva srednje stručno obrazovanje, saopšteno je iz Vlade Srbije.

ВЛАДА САОПШТИЛА: Усвојени прописе финансијске подршке привреди

Foto: D. Balšić

Navedeno je da se njime stvaraju uslovi da se vrednovanje pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnim organima što više upodobi vrednostima uporedivih poslova koji obavljaju državni službenici u istom stepenu stručne spreme, saopšteno je iz Vlade Srbije.


U saopštenju se navodi da je s obzirom na to da je osnovica za obračun plata zaposlenih nameštenika u državnim organima rasla sporije od rasta minimalne zarade, osnovne plate nameštenika, čija su radna mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe, su ostale ispod minimalne zarade.

Reč je o pratećim pomoćno-tehničkim poslovima kao što su pravosudna straža, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte i drugi slični poslovi.

Vlada je usvojila i zaključak o načinu finansiranja lečenja obolelih od retkih bolesti u ovoj godini za šta je opredeljeno 3, 7 milijradi dinara.

S obzirom da je jedan od osnovnih ciljeva vlade sistemska podrška mikro, malim i srednjim preduzeća i preduzetnicima, početnicima u poslovanju kao i ženama preduzetnicama i mladima, Vlada je usvojila i set uredbi čijim je programima obezbeđeno 2,5 milijardi dinara podrške.

Usvojena je Uredba o utvrđivanju Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. godini, kako bi se podstakle investicije u širenje proizvodnje i jačanje konkurentnosti, sa ciljem otvaranja novih radnih mesta.

Sredstva utvrđena ovim programom bespovratno se dodeljuju preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim subjektima i zadrugama.

Vlada je donela i Uredbu o utvrđivanju programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2022. godini a novac iz ovog programa namenjen je za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre najranije dve godine pre podnošenja zahteva.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podsticaja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade u 2022. godini a zbog interesovanja privrednika predviđeno je da se starosna granica za konkurisanja pomeri sa 30 na 35 godina.

Takođe i Uredba o utvrđivanju Programa standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike u ovoj godini koji se realizuje preko akreditovanih regionalnih razvojnih agencija, kao i Uredba o utvrđivanju Programa podrške razvoju poslovne infrastrukture za 2022. godinu.

Očekivani efekat podrške razvoju poslovne infrastrukture u Srbiji je otvaranje oko 1.000 novih radnih mesta, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Vlada je usvojila i Uredbu o utvrđivanju Programa podrške radu regionalnih inovacionih startap i smart siti centara za 2022. godinu, kojom je za ove namene obezbeđeno 55 miliona dinara.

Usvojena je i Uredba o utvrđivanju Programa podrške podizanju inovacionih kapaciteta jedinica lokalne samouprave na teritoriji Srbije za ovu godinu a ciljevi Programa su sistemsko unapređenje inovacionih kapaciteta gradova i opština kroz sveobuhvatni pristup digitalnoj transformaciji javnih usluga, privrede i društva.

Vlada je donela odluku da se jednokratna novčana pomoć po 10.000 dinara isplati zdravstvenim radnicima u zdravstvenim ustanovama iz plana mreže zdravstvenih ustanova i ustanovi zajedničkih poslova Instituta u Sremskoj Kamenici, ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika čiji je osnivač Srbija, odnosno Autonomna pokrajina, zdravstenim radnicima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija, profesionalnim propadnicima Vojske Srbije na službi u vojnozdravstvenim ustanovama, zaposlenima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije, kao i zdravstvenim radnicima zaposlenim u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije“.

Ova odluka je, kako navode iz Vlade Srbije, doneta zbog povećanog obima posla i teret koji zdravstveni radnici snose tokom pandemije kovida -19.

Vlada je usvojila i zaključak kojim se preporučuje Elektrodistribuciji Srbije da izgradi priključke na distributivni sistem struje stambenih i pomoćnih objekata izgrađenih na osnovu Programa za povratak izbeglih i raseljenih Bošnjaka iz Priboja između 1991 i 1999. godine, bez plaćanja troškova za priključenje.

Navodi se da je s obzirom na to da je rok za realizaciju ovog programa istekao u martu 2016. godine, opština Priboj dostaviće spisak objekata sa dokazima o njihovoj izgradnji kako bi se naknadno priključili na distributivnu mrežu.

BONUS VIDEO - KAD DRŽAVA BRINE O ŠAMPIONIMA! Kako su se nizali uspesi Srbije u 2021.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju