EURIBOR MIRUJE 2022: U centralnoj banci ne očekuju veće kamate na kredite naredne godine

B. CARANOVIĆ

27. 12. 2021. u 16:16

PROGNOZE o inflaciji poslednjih nedelja zabrinule su na hiljade dužnika, naročito one koji su pozajmili veće sume od banaka i otplaćuju stambene kredite. Strahuju da li će odluke vodećih svetskih banaka uticati na promene kamata na našem bankarskom tržištu.

ЕУРИБОР МИРУЈЕ 2022: У централној банци не очекују веће камате на кредите наредне године

Foot: Novosti

Iz Narodne banke Srbije uveravaju da nema razloga za strah i da ne očekuju ni veće negativne efekte na cenu evroindeksiranih kredita privrede i građana na domaćem tržištu. Banka Engleske je uvećala svoju kamatnu stopu sa 0,1 na 0,25 odsto, a Američke federalne rezerve su najavile rast na proleće.

Libor

PREMA podacima za oktobar 2021, učešće kredita indeksiranih u evrima i kredita u evrima odobrenih privredi i stanovništvu po varijabilnoj kamatnoj stopi, a vezanih za euribor, iznosi 99,8 odsto. Kredita indeksiranih u američkim dolarima, japanskim jenima, švajcarskim francima i britanskoj funti, koje mogu biti vezane za libor, iznosi oko 0,2 odsto. Zbog zanemarljivog učešća kredita vezanih za libor ne očekuju se negativni efekti na finansijski sektor, niti na klijente.

Evropska centralna banka, međutim, zadržala je nivo kamatne stope u postojećim okvirima, što je za naše pozajmice najvažnije. Iz NBS poručuju da za razliku od drugih vodećih centralnih banaka koje su već započele, ili nameravaju da započnu sa povećanjem kamatnih stopa dogodine, ECB prema trenutnim očekivanjima neće dizati referentnu kamatnu stopu u narednoj godini.

Važan dobar rejting

IMAJUĆI u vidu povoljnu makroekonomsku perspektivu naše zemlje i očekivani nastavak rasta kreditnog rejtinga na nivo investicionog, čak i u slučaju da u skorijem periodu dođe do određenog zatezanja monetarnih uslova povećanjem referentne kamatne stope ECB, to se ne mora direktno odraziti na višu cenu zaduživanja na domaćem tržištu - objašnjavaju u Centralnoj banci. - To može biti kompenzovano nižim troškom zaduživanja po osnovu povoljnijeg kreditnog rejtinga

 - Samo će smanjivati obim kupljene aktive u okviru tzv. PEPP programa, specijalno dizajniranog za uslove pandemije - objašnjavaju u NBS. - Navedeni program otkupa aktive, prema sadašnjim najavama, trebalo bi da se završi u martu 2022, pri čemu će ECB nastaviti da reinvestira dospele hartije od vrednosti iz ovog programa najmanje do kraja 2024.

To znači da u narednih godinu dana ne treba očekivati zaoštravanje finansijskih 

uslova u zoni evra u smislu povećanja kamatnih stopa, s obzirom na to da i sama Evropska centralna banka naglašava da su podsticajni uslovi finansiranja i dalje neophodni kako bi se obezbedio održiv rast privredne aktivnosti.

Prema poslednjim raspoloživim podacima za oktobar, prosečna cena na novo zaduženje privrede u evrima na domaćem tržištu iznosi 2,6 odsto, a kod stanovništva 3,3 

procenata, što je u odnosu na kraj 2020. čak i blago niža cena zaduživanja u slučaju privrede. Nepromenjena je cena kod stanovništva.

Foot: Novosti

 

- Tromesečni i šestomesečni euribor, za koji su najčešće vezane kamatne 

stope na evroindeksirane kredite trenutno iznose minus 0,59 odsto i minus 0,55 odsto i u narednom periodu se mogu očekivati samo blage promene ovih stopa - tvrde u NBS.

- Treba imati u vidu da pored euribora, koji predstavlja cenu izvora finansiranja sredstava za banke za kredite koje plasiraju u evrima ili koji su indeksirani u evrima, na cenu kredita utiču i drugi faktori, poput kreditnog rejtinga i premije rizika zemlje. Ako bi potencijalno došlo do rasta euribora od jedan odsto, rata kredita od 100.000 evra sa rokom otplate od 360 meseci, bi umesto 390 evra, porasla za oko 50 evra.

Foot: Novosti

 

Euribor je skraćenica koja kada se prevede sa engleskog jezika znači "evropska međubankarska stopa". Predstavlja kamatu po kojoj najvažnije evropske banke jedna drugoj pozajmljuju novac na međubankarskom tržištu.

Banke u našoj zemlji euribor koriste kao referentnu kamatnu stopu, odnosno osnovicu pri obračunavanju nominalne kamate na kredite u evrima. 

BONUS VIDEO:

67. ROĐENDAN: Novosti slave jubilej, evo kako se razvijala naša priča

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!