SINIŠA MALI ODGOVORIO NIKEZIĆU: Oni koji su doveli Srbiju do bankrota i propasti ne mogu da prihvate dobre rezultate

Novosti online

07. 12. 2021. u 17:18

MINISTAR finansija Siniša Mali odgovorio je na kritike Dušana Nikezića i istakao da Srbija ima ispravnu ekonomsku politiku.

СИНИША МАЛИ ОДГОВОРИО НИКЕЗИЋУ: Они који су довели Србију до банкрота и пропасти не могу да прихвате добре резултате

Foto: Tanjug

Saopštenje Siniše Malog prenosimo u celosti:

Oni koji su doveli Srbiju do bankrota i propasti, kao što je uposlenik Dragana Đilasa Dušan Nikezić, ne mogu da prihvate dobre rezultate koje postižemo uprkos pandemiji korona virusa, pa se bave lažima i izvrtanjem stvarnosti. Njima, koji su za dva hektara zemlje dobili 717 hiljada evra od omraženog Rio Tinta protiv koga sada protestuju, mogu da poručim da je dobro što raste cena zemlje i što prave profit. Taman to mogu da dodaju na onih 619 miliona evra koje su ukrali od građana Srbije.

Osim toga, imam i nekoliko važnih rezultata, koji potvrđuju ispravnost naše ekonomske politike:

- U periodu januar – novembar prihodi budžeta su veći za 7,3 milijardi dinara u odnosu na plan. Većina prihodnih kategorija beleži bolju naplatu od očekivanja. Poreski prihodi su premašili plan za 1,8 milijardi dinara, pri čemu je naplata  PDV premašila očekivanja za 0,9 milijardi dinara, a poreza na dohodak za 0,7 milijardi dinara. Dakle, privreda dobro funkcioniše.

- Kada je reč o ostalim rezultatima, mi ćemo ovu godinu završiti sa stopom rasta od minimum sedam odsto, što je trenutna procena Ministarstva finansija. Takođe, u 2022. godini očekujemo stopu privrednog rasta od 4,5%.

Rast BDP u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 7,7%, dok u četvrtom kvartalu očekujemo privredni rast od 5,5% BDP.

Kumulativno, za vreme pandemije i krize koja je njome izazvana, Srbija će u ove dve godine ostvariti najbolji rezultat u Evropi. BDP je u njihovo vreme bio nešto veći od 30 milijardi evra, a na kraju ove godine će biti 52,4 milijarde evra.

- Kada je reč o javnom dugu, javni dug opšte države će na kraju godine 2022. godine biti do 56,5% (centralni nivo 55,5%), a na kraju ove godine 58,2% (centralni nivo 57,3%). To jasno pokazuje da je naš javni dug pod kontrolom i da imamo sjajan rezultat, posebno ako se ima u vidu pandemija i da su mnoge zemlje prešle 80, 90, pa i 100 odsto udela javnog duga u BDP-u. 

- Zaključno sa oktobrom mesecom ove godine, privukli smo više od tri milijarde 141 milion evra stranih direktnih investicija. Ubedljivo najviše u regionu, verujem da će to biti više od 60 procenata ukupnih SDI za Zapadni Balkan.

- Industrijska proizvodnja u Republici Srbiji u oktobru 2021. veća je za 0,9% u odnosu na oktobar 2020. godine, a u odnosu na prosek 2020. godine veća je za 13,6%. Industrijska proizvodnja u periodu januar – oktobar 2021. godine, u poređenju sa istim periodom 2020. godine, veća je za 6,5%.

- Takođe, ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u periodu januar-oktobar iznosila je 40,59 milijardi evra, što je rast od 25 odsto u odnosu na isti period 2020. godine.

U prvih deset meseci, izvezeno je robe u ukupnoj vrednosti od 17,6 milijardi evra, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine od 27%. U periodu januar–oktobar ove godine, uvoz robe iznosio je 22,9 milijardi evra, što je rast od 23,5% u odnosu na isti period prethodne godine.

- Takođe, prosečna neto zarada u periodu januar–septembar 2021. godine, porasla je, u odnosu na isti period prošle godine, za 8,8% nominalno i 5,6% realno. Prosečna plate je u vaše vreme iznosila 329 evra, a do kraja ove godine će iznositi 615 evra.

- U trećem kvartalu stopa nezaposlenosti iznosi 10,5%. Nezaposlenost je u vaše vreme bila preko 25%.

- Budžet za 2022. godinu predviđa dalje poboljšanje životnog standarda i rekordna izdvajanja za kapitalne investicije u iznosu od 485,8 milijardi dinara, odnosno 7,3% BDP. Udeo kapitalnih rashoda 2010. godine, u vaše vreme, iznosio je svega 3,2 odsto, dok je taj procenat sledeće, 2011. godine bio 3,1 odsto. 

- Predviđeno je i povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 5,5% od 1. januara. U 2022. godini je predviđeno povećanje plata od 8% zaposlenima u zdravstvenim ustanovama, Ministarstvu odbrane, zaposlenima na poslovima zdravstvene zaštite i negovateljicama u ustanovama socijalne zaštite, lekarima u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija i zdravstvenim radnicima u Zavodu za sport i medicinu sporta Republike Srbije.

- Za ostale budžetske korisnike i korisnike organizacija za obavezno socijalno osiguranje, predviđeno je povećanje plata od 7%.

- Predviđeno je i povećanje minimalne zarade za 9,4%, čime će ona po prvi put preći 35.000 dinara (35.012 dinara). Minimalna zarada je u vaše vreme iznosila oko 15.000 dinara.

- U Srbiji će se do kraja godine graditi deset auto-puteva i brzih saobraćajnica. Takođe, sagradili smo tri kovid bolnice, gradimo fabriku vakcina, potpuno smo rekonstruisali Klinički centar u Beogradu, otvorili smo Klinički centar u Nišu. Za razliku od vas, koji ste samo krali i niste ostavili nijedan auto-put ili bolnicu građanima Srbije, mi danas gradimo.

- Srbija danas na računu ima 299 milijarde dinara, a podsetiću vas da je u vaše vreme, 2012. godine, imala 8,5 milijardi dinara, što je bilo daleko manje od izdvajanja koja su bila potrebna samo za penzije.

- Podsetiću Đilasa i njegovog uposlenika i da je inflacija u njihovo vreme bila dvocifrena, čak 11 odsto, a da se kurs evra popeo sa 81 na čak 113,13 dinara, koliko je iznosio 2012. godine.

Mislim da brojke dovoljno govore o njihovoj destruktivnoj ekonomskoj politici, i našoj koja je dovela Srbiju među najuspešnije zemlje u Evropi. Građani znaju da prepoznaju rad i rezultate. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije