OTPLAĆUJEMO 140.000 ZAJMOVA ZA KVADRATE: Srpski bankari beleže veliki skok tražnje za stambenim kreditima i očekuju dalje povećanje prodaje

B. Caranović

07. 12. 2021. u 11:00

NA ime stambenih kredita, građani Srbije su se za godinu zadužili kod banaka više od 74 milijarde dinara, ili svaki dan u proseku oko 200.000 dinara. U ukupnoj zaduženosti stanovništva po svim pozajmicama - ove čine više od 40 procenata. Da potražnja za njima beleži rast već godinama unazad potvrđuju podaci Udruženja banaka Srbije, a iz Centralne banke takav trend objašnjavaju većim brojem završenih stanova, smanjenjem učešća za kupovinu prve nepokretnosti, kao i dvostruko manjim kamatama nego pre decenije.

ОТПЛАЋУЈЕМО 140.000 ЗАЈМОВА ЗА КВАДРАТЕ: Српски банкари бележе велики скок тражње за стамбеним кредитима и очекују даље повећање продаје

Arhiva

Krajem septembra preostali dug građana po stambenim kreditima iznosio je 532 milijarde dinara, što je 16,2 procenta više nego u istom periodu prošle godine. Ukupan broj stambenih kredita, prema podatku UBS, premašio je brojku od 140.000! Osim toga i celokupno tržište nekretnina beleži rast. Obim sredstava u ovom segmentu u trećem kvartalu 2021. godine bio je 27 odsto veći nego godinu dana ranije.

Kako u NBS kažu skok stambenih kredita od polovine prethodne godine beleži dvocifrene međugodišnje stope rasta. Dok je pre deset godina zajam za kvadrate godišnje rastao 7,4 odsto, ovog oktobara je skok - 16,8 procenta.

- Prirast od ovih pozajmica je znatno veći i u odnosu na 2019. godinu, ali treba imati u vidu da je te godine, u periodu april-jul, deo ovih kredita otpisan u procesu konverzije kredita indeksiranih u švajcarskim francima u kredite u evrima - objašnjavaju u NBS. - Na pozitivne trendove na tržištu stambenih kredita ukazuju i rezultati ankete o kreditnoj aktivnosti. Banke su ocenile da su standardi po kojima su odobravani stambeni krediti ublaženi, a da je tražnja stanovništva za ovom vrstom kredita povećana, što očekuju da se nastavi i u narednom periodu.

Uslovi uzimanja stambenih kredita, kako kažu, znatno su povoljniji u odnosu na 2011. godinu zahvaljujući ublažavanju monetarne politike NBS za dinarske kredite i Evropske centralne banke za devizno indeksirane. Na povoljnije uslove zaduživanja odrazili su se, vele, i pad premije rizika zemlje i povećanje kreditnog rejtinga.

- Kamatne stope na stambene evroindeksirane kredite su više nego prepolovljene u odnosu na 2011. godinu, kada su u proseku iznosile šest odsto - kažu naši sagovornici. - Prošlog meseca ovi stambeni krediti odobravani su po prosečnoj stopi od 2,6 odsto, što je gotovo najniži nivo kamatnih stopa na ovu vrstu kredita do sada. Tokom 2020. godine preduzeli smo više aktivnosti koje su doprinele povoljnijoj poziciji građana - manji stepen završenosti nepokretnosti, produženje roka otplate za pet godina za stambene kredite i povećanje ročnosti sa šestomesečnim grejs periodom.

SEDAM BANAKA DAJE NIŽE UČEŠĆE

KUPOVINA prve nepokretnosti kreditom uz niže učešće - od 10 odsto omogućeno je u junu prošle godine - kažu u NBS. - Propisano je da banka može da odobri stambeni kredit za kupovinu prvog stana koji je obezbeđen hipotekom na nepokretnosti pod uslovom da je obezbedila da iznos tog kredita nije veći od 90 odsto vrednosti te nepokretnosti. Najmanje sedam banaka je uvrstilo navedenu olakšicu u svoju redovnu ponudu. Nije reč o privremenoj meri.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKOLOGIJA JE ŽENSKOG RODA: Žene kao važni nosioci promena u zaštiti životne sredine