OD ČAČKA DO POŽEGE ZA 20 MINUTA: Do Nove godine završeni radovi na ovoj deonici auto-puta (VIDEO)

Novosti online

26. 11. 2021. u 20:12

DINAMIKA radova na izgradnji deonice auto-puta od Preljine do Požege je ubrzana, a kako se planira, do Nove godine će se od Čačka do Požege stizati za 20 minuta.

ОД ЧАЧКА ДО ПОЖЕГЕ ЗА 20 МИНУТА: До Нове године завршени радови на овој деоници ауто-пута (ВИДЕО)

Foto arhiva

Ovo je jako značajno, jer će se odmah nastaviti gradnja saobraćajnice prema Crnoj Gori i BiH.

Za deonicu od Preljine do Požege u stručnim krugovima važi da je najzahtevnija na auto-putu „Miloš Veliki“.

Tuneli, mostovi, nadvožnjaci

Od ukupne dužine trase, oko 50 odsto je u tunelima, mostovima, nadvožnjacima. Projektovana dužina deonice iznosi oko 30 kilometara.

U trupu auto-puta predviđeno je 30 mostova (ukupne dužine 6.500 metara, odnosno oko 3.250 metara auto-puta), šest nadvožnjaka u sklopu devijacija (ukupne dužine 555 metara), četiri nadvožnjaka u sklopu petlji (ukupne dužine 1.600 metara) i pet mostova van auto-puta (ukupne dužine 300 metara).

„Ako se uzme da sad putovanje između Požege i Čačka traje oko sat, sat i po, kada se završi auto-put stići će se za 20 minuta“, izjavila je glavni projektant CIP-a Nevenka Đokić.

Tokom izgradnje auto-puta maksimalno se vodi računa o bezbednosti, a postavljaju se zaštitne ograde najvećeg kvaliteta. Najveća zaštita je na mostovima, a ograda može da izdrži i udar šlepera koji se kreće velikom brzinom i pod punim je teretom.

Sada je na gradilištu preko hiljadu radnika. Ovo je i najveći kamionski posao trenutno na Balkanu.

„Ovde svaki dan prođe preko hiljadu kamiona i to je signal da se približavamo kraju“, tvrdi ministar infrastrukture Tomislav Momirović.

U Požegi projektovana deonica se nastavlja na deonicu Požega–Boljare, koji predstavlja auto-putnu vezu sa Crnom Gorom i čija se izrada idejnog projekta očekuje, i na deonicu Požega–Kotroman, koja predstavlja auto-putnu vezu sa Sarajevom i čije je projektovanje u toku, preneo je RTS.

rs.sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)