MINIMALAC RASTE BRŽE OD BDP: Premijerka i ministri sa predstavnicima Saveza samostalnih sindikata Srbije

J. Ž. S.

22. 11. 2021. u 21:35

RAST minimalne zarade u Srbiji će ove godine biti mnogo veći od rasta BDP, a veliki deo troškova u tome snosiće država umanjenjem poreza, kako bi se obezbedile plate onima koji su najmanje plaćeni. Stalo nam je do radnika i povećanja zarada, što smo pokazali kroz tri paketa pomoći od osam milijardi evra, rekla je premijerka Ana Brnabić posle prvog u nizu sastanaka predstavnika Vlade sa Savezom samostalnih sindikata Srbije.

МИНИМАЛАЦ РАСТЕ БРЖЕ ОД БДП: Премијерка и министри са представницима Савеза самосталних синдиката Србије

Foto Tanjug

- Minimalac će sada "preći" 35.000 dinara što je bila misaona imenica pre pet ili šest godina - istakla je ona.

Premijerka Brnabić je naglasila da bi volela da se nastavi sa ovakvim susretima kako bi se ubuduće lakše rešavali problemi.

- Teško je ispraviti sve krive Drine iz prošlosti kako bi zarade dostigle pristojan nivo, pa proći još dve-tri godine fiskalne konsolidacije, otvarati nova radna mesta, ali idemo u dobrom smeru - rekla je predsednica Vlade. - Ima još mnogo problema. Ohrabruje to što imamo kontinuiran rast plata, a predlogom budžeta za 2022. godine i rast minimalca od 9,4 odsto.

Zaključak Ljubisava Orbovića, predsednika SSSS, je da su došli do zajedničkih konstatacija, ali nikako do dogovora.

- Spremni smo da nastavimo razgovore i rešavamo probleme koji trenutno postoje - istakao je Orbović. - Jedan od najvećih je minimalna zarada. Ove godine smo učestvovali u pregovorima, ali nismo pregovarali. Za nas je to ubuduće potpuno neprihvatljivo.

On je naglasio da bi trebalo razgovarati i o zaradama u javnom sektoru, a pitanje od značaja za njih je i realni sektor gde postoje velika šikaniranja radnika, zabrane sindikalnog organizovanja, otkazi, što za sindikalce nije prihvatljivo.

DAJEMO SVE OD SEBE

KADA je u pitanju povećanje plata u javnom sektoru, Brnabićeva je istakla da je čak i Fiskalni savet rekao da se išlo konzervativno kako bi se smanjio deficit u budžetu.

- Da dajemo sve od sebe pokazuje i podatak da su od avgusta 2014. do danas, bez novog povećanja, plate u javnom sektoru više 42 odsto, a u realnom 52 procenta - rekla je premijerka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!