POSAO ZA 5.000 LJUDI , PLATA 1.200 $: Studija o ekonomskom uticaju projekta "Jadar" koji treba da realizuje "Rio Tinto"

E. B. T.

30. 10. 2021. u 09:11

UKOLIKO bi kompanija "Rio Tinto" realizovala projekat "Jadar", to bi direktno dovelo do zapošljavanja 1.170 radnika, a indirektno bi obezbedilo posao za još 3.950.

ПОСАО ЗА 5.000 ЉУДИ , ПЛАТА 1.200 $: Студија о економском утицају пројекта Јадар који треба да реализује Рио Тинто

Marko Čadež (PKS) o projektu u okolini Loznice

Prosečna neto zarada u rudniku iznosila bi 1.222 dolara. Ukupan godišnji doprinos privredi procenjuje se na 2,9 odsto BDP-a, uzimajući u obzir lanac snabdevanja i efekte potrošnje. Planirana vrednost te investicije iznosila bi 2,4 milijarde dolara, čime bi ovo postalo najveće ulaganje u Srbiji ikada. Projekat bi doprineo bruto dodatoj vrednosti u iznosu od 1,5 milijardi dolara godišnje.

Ovo je rečeno u petak na predstavljanju Studije o ekonomskom uticaju tog projekta u Privrednoj komori Srbije. Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dragan Lončar, koji je prezentovao podatke u ime kompanije Peterhof Consulting, autora ove analize, istakao je da je u planu "Rio Tinta" da stvori nacionalni lanac vrednosti.

- To podrazumeva da se ovde iskopava litijum i da se u našoj zemlji prave gotovi proizvodi, a ne orijentaciju na izvoz - objasnio je Lončar. - Projekat "Jadar" bi, nakon dobijanja svih neophodnih odobrenja i dozvola, proizvodio litijum-karbonat koji je pogodan za proizvodnju običnih i baterija za električna vozila i skladištenje obnovljive enerije. Takođe, proizvodio bi i borate koji se koriste za solarne panele i vetroturbine.

On je istakao je da je planirano da iskopavanje počne 2026. i da se obavlja oko 30 godina u okolini Loznice i Krupnja, na površini od oko 300 hektara. Generalni direktor kompanije "Rio Sava" Vesna Prodanović rekla je da projekat "Jadar" može da bude najveći izvor zaliha litijuma u Evropi u narednih najmanje 15 godina. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je litijum gorivo 21. veka i da rezerve u nalazištu kod Loznice predstavljaju veliku šansu za ekonomski razvoj Srbije.

DEO JAVNOSTI PROTESTUJE

PROJEKAT "Jadar" izazvao je proteste dela javnosti zbog zabrinutosti da bi mogao negativno da utiče na životnu sredinu. Ministarka rudarstva Zorana Mihajlović je optužbe da postoji ugovor Vlade sa kompanijom "Rio Tinto" o otvaranju rudnika okvalifikovala kao nastavak širenja neistina i zabluda:

- Ne postoji nikakav ugovor niti tajni dokument, jer tako nešto u Vladi nije moguće. Kao i u drugim slučajevima, i kod projekta "Jadar" biće neophodno da budu ispunjeni svi standardi u oblasti zaštite životne sredine. Da li će se to desiti saznaćemo kada bude gotova studija o proceni uticaja.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega