ŠKODA IZABRALA KRAGUJEVAC: Evo šta će češka kompanija da pravi u Srbiji

Novosti online

14. 10. 2021. u 20:16

- DO kraja godine očekujemo dolazak Škode u Kragujevac, što je sada već sasvim izvesno - najavio je gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

ШКОДА ИЗАБРАЛА КРАГУЈЕВАЦ: Ево шта ће чешка компанија да прави у Србији

Foto: Tanjug

Kompanija “Škoda” počinje proizvodnju tramvaja u MIND parku u Kragujevcu. U planu je proizvodnja trakcionih motora i inženjering, do proizvodnje kompletnih tramvaja za kupce u centralnoj i istočnoj Evropi, ali i za druge porudžbine širom Evrope, objavljeno je na sajtu Grada Kragujevca.

- Ovo je velika vest za Srbiju, Šumadiju i Kragujevac. Doveli smo ozbiljnog investitora u proizvodnji tramvaja. Ovim se obezbeđuju ne samo nova radna mesta, već i nove prilike za lokalne proizvođače, ubrzani uspon metalske industrije po kojoj je Kragujevac prepoznatljiv, razvoj u edukaciji kadra u skladu sa svetskim trendovima - istakao je Dašić.

Češki proizvođač takođe računa na moguću proizvodnju tramvaja za Beograd, imajući u vidu da grad planira veliko obnavljanje vozila. Škoda Transportation, koja je deo PPF grupe, jedna je od najvećih evropskih proizvođača vozila za javni prevoz i železnicu.

- Dolazak češkog proizvođača samo je motiv više da nastavimo dalje u ovom pravcu. Tu se ne staje. Prethodna dva dana na prestižnoj svetskoj izložbi EXPO 2020, koja se održava u Dubaiju, razgovarali smo sa mnogobrojnim potencijalnim investitorima iz celog sveta i uspeli da prezentujemo potencijale našeg grada i Šumadije.

Razgovarali smo i da se u okviru tematske nedelje koja je posvećena industriji i edukaciji, od 13.12.2021. godine na EXPO predstavi grad Kragujevac, ali i zainteresovani privrednici, a u tom smislu podršku smo dobili od direktora Biznis programa Srbije EXPO i šefa kancelarije PKS u Dubaiju, Marka Selakovića", zaključio je gradonačelnik Kragujevca.

Inače, proizvodi kompanije Škoda Transportation uglavnom uključuju niskopodne tramvaje, električne lokomotive, jedinice prigradskih vozova, metro vozove, električne autobuse i trolejbuse. Škoda Transportation ima nekoliko podružnica u Češkoj, kao što su Škoda Electric, Škoda Vagonka ili Škoda Pars. Međutim, druge kompanije su takođe u Nemačkoj, Finskoj, Mađarskoj i Rusiji. U svojim kompanijama zapošljava preko pet i po hiljada ljudi.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

(B92)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)