ZRNA MANJE ZA ČETVRTINU NEGO LANE: Berbu kukuruza omeli veoma loše vreme i kiša, a prosečan rod neće biti manji od 5,9 tona po hektaru

J. SUBIN

23. 09. 2021. u 12:00

ROD kukuruza biće za 12,8 odsto manji u odnosu na prosečne godine, a za čak 25,7 procenata niži ako se uporedi sa 2020, koja je bila rekordna po prinosima.

ЗРНА МАЊЕ ЗА ЧЕТВРТИНУ НЕГО ЛАНЕ: Бербу кукуруза омели веома лоше време и киша, а просечан род неће бити мањи од 5,9 тона по хектару

Foto N. Živanović

Berba kukuruza počela je prošle nedelje, krenulo se sa ranim hibridima, ali su kiša i loše vreme to zaustavili. Ratari uvek čekaju da se kukuruz osuši na njivi, kako bi smanjili troškove kada ga skladište.

Trenutni prinosi sa njiva bili su od 4,6 do 7,5 tona po hektaru. Ipak, u Udruženju "Žita Srbije" ističu da je malo podataka o prinosima, da bismo mogli sa sigurnošću da kažemo kakav će on biti na nivou čitave zemlje. Nešto više znaće se tek kada berba bude došla do polovine.

- Prosečan prinos, najverovatnije, neće biti manji od 5,9, a teško da će biti veći od 6,2 tone po hektaru - istakla je Sunčica Savović, direktorka Udruženja "Žita Srbije". - Ove godine možemo da očekujemo rod od najmanje šest miliona tona kukuruza. U odnosu na prošlu, rekordnu, ova godina će biti lošija.

Kako objašnjava Savović, znalo se da nije sjajno počelo sa kukuruzom. Setva je kasnila, a onda smo imali sušu tokom leta. To, međutim, ne znači da nećemo imati dovoljno kukuruza za sopstvene potrebe. Srbija na godišnjem nivou troši ukupno oko 4,7 miliona tona kukuruza.

- Sa rodom od šest miliona tona, imaćemo najmanje 1,5 miliona za izvoz - rekla je naša sagovornica. - To deluje malo, u odnosu na prošlu godinu, kada smo izvezli 3,7 miliona tona kukuruza. Ali kalendarska i ekonomska godina nisu iste. Zaključno sa septembrom ove ekonomske godine imaćemo izvoz od nekih 3,1 milion tona. To je proizvodnja pod otvorenim nebom, nije nešto sjajno, ali nije ni tako loše kao što se govori. Tek se u poslednje vreme govori nešto više o navodnjavanju. Imamo i sisteme kanala koji se ne koriste. Ne žele ljudi da budu po ceo dan na njivi. Uz to, imamo individualne poljoprivredne proizvođače koji se ozbiljno bave proizvodnjom, uz primenu svih agrotehničkih mera.

SUNCOKRET DOBRO PROŠAO

U ODNOSU na soju i kukuruz - suncokret je sušu najbolje podneo. Na njega su letnje žege najmanje uticale. Rod je na nivou prošlogodišnjeg, a i površine koje su zasejane su slične kao i 2021.

- Suncokret je posejan na nekih 215.000 hektara - kazala je Savovićeva. - Prosek na nivou zemlje će biti oko tri tone po hektaru, a prinosi idu od 1,5 do 4,8. Ukupan rod će biti oko 645.000 tona. U industrijsku preradu ide oko 550.000, a za izvoz ćemo imati 110.000 tona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost