LUČIĆ PORUČIO ŠOLAKU: Ne čudi me što se SBB i Junajted grupa teško snalaze na konkurentnom tržištu

Novosti online

17. 09. 2021. u 13:26

NA panelu o telekomunikacijama u okviru konferencije “Digital 2021” direktor SBB-a Milija Zeković izneo je optužbe protiv države Srbije.

ЛУЧИЋ ПОРУЧИО ШОЛАКУ: Не чуди ме што се СББ и Јунајтед група тешко сналазе на конкурентном тржишту

Foto Promo / D. Milovanović

Zeković je optužio državu da guši konkurenciju na tržištu telekomunikacija i da ne dozvoljava njegovoj kompaniji da se dalje širi, kao i da je Šolakova grupacija zbog toga podnela tužbu protiv Republike Srbije u Vašingtonu.

Generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić, iznenađen ovakvim postupkom Zekovića, odmah je odgovorio.

- Nisam očekivao ovako nekorektan nastup direktora SBB-a, ovaj skup je zamišljen kao mesto za stručan, edukativan razgovor. I ne mogu da prećutim izgovorene laži. Ne čudi me što se SBB i Junajted grupa teško snalaze na konkurentnom tržištu, jer su navikli na povlašćeni položaj, da prave kartele i da krše zakone -  smirenim tonom je počeo Lučić. 

Potom je prvi čovek Telekoma udario na SBB i Junajted grupu, podsetio je na njihovu praksu iz prošlosti i ukazao na aktuelne činjenice.

- Zahvaljući ovoj državi, koju bez prestanka optužujete za sve i svašta, svojevremeno je napravljen SBB. Država vam je u nekim ranijim periodima dozvoljavala da rastete na ilegalnoj izgradnji infrastrukture koristeći upravo Telekom i elektromrežu države, čak u mnogim segmentima potpuno nezakonito, nanoseći multimilionsku štetu državnom budžetu i samim tim građanima Srbije. SBB je u svim većim gradovima imao 80-90 odsto tržišnog učešća, čak je i danas u Novom Sadu na primer tako. Postojao je kartel kablovskih operatera rukovođen SBB-om, nisu napadali jedni druge, a svi su napadali Telekom - objasnio je Vladimir Lučić.

“Državni službenik” u Latinskoj Americi!

- Sa digitalnim servisima i sadržajem iz naše proizvodnje nameravamo da napadnemo čitav svet! Pored proboja u delu Zapadne Evrope, sa čime upravo krećemo, postajemo izvoznik serijskog programa, pa je serija ‘Državni službenik’, veoma uspešna i popularna u Srbiji, nedavno prodata za emitovanje u Latinskoj Americi! - rekao je prvi čovek Telekoma Vladimir Lučić. 

Potom je generalni direktor Telekoma podsetio na još neke činjenice.

- SBB je godinama, potpuno nezakonito, rukovodio kartelima. Manji kablovski operateri nisu smeli  da napadaju svog ‘šefa’, nisu smeli da ulaze u velike gradove, imali su podelu teritorije, za šta je znao svaki građanin! Tek konsolidacijom Telekoma, kada se kompanija trgla iz zimskog sna, zapravo je došlo do uspostavljanja konkurentnog tržišta u Srbiji, na kojem se SBB i Junajted grupa očigledno teško snalaze jer su navikli na povlašćeni položaj - zaključio je Vladimir Lučić.

Govoreći o strategiji Telekoma, on je rekao da je vrlo jednostavna i okrenuta srednjeročnom i dugoročnom poslovnom uspehu te velike državne kompanije. 

- Prvo smo konsolidovali poslovanje na tržištima u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, gde smo prisutni kao operater i sa klasičnim uslugama. Kada smo se stabilizovali, kada smo postigli nivo tržišnog učešća koji je zadovoljavajući i koji nam daje sigurnu bazu stalnog prihoda u narednih 10 godina, okrenuli smo se novim izvorima prihoda - ulaganje u medijske sadržaje poput serija, filmova i sportskih programa, zatim u nove inovativne projekte poput Venture Capital fonda za podršku startapovima, kao i ulaskom u nova tržišta poput Severne Makedonije. Ulazimo i na tržišta Nemačke i Švajcarske, po uzoru na Austriju, gde već imamo 100.000 korisnika - naveo je generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

A POSLE ISTORIJSKE KAZNE ZA HRVATSKU: UEFA počela da lovi ustaše!