MALI SE SASTAO SA ŠARLOTOM RUH: Ministar razgovarao sa regionalnom direktorkom EBRD-a

Novosti online

14. 09. 2021. u 12:34

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je danas sa regionalnom direktorkom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za Centralnu i Jugoistočnu Evropu Šarlotom Ruh o projektima koji se realizuju u Srbiji uz podršku te finansijske institucije, kao i o makroekonomskim rezultatima naše zemlje.

МАЛИ СЕ САСТАО СА ШАРЛОТОМ РУХ: Министар разговарао са регионалном директорком ЕБРД-а

Foto: Ministarstvo

Ministar Siniša Mali je rekao da projekti koji se realizuju u saradnji sa EBRD-om teku po planu, i da je Srbija veoma posvećena njihovoj realizaciji.

Na sastanku je istaknut značaj takozvane „zelene agende“ kojoj je naša zemlja u potpunosti posvećena i benefiti koje ona donosi celom društvu, a bilo je reči o projektima poput Projekta daljinskog grejanja u Kragujevcu, projekta za regionalne deponije, projekta za pametna brojila, koji se realizuju u saradnji sa EBRD-om.
Na sastanku je bilo reči i o novoj strategiji razvoja tržišta kapitala, na kojoj radi Ministarstvo finansija.
Govoreći o ekonomskim rezultatima koje je Republika Srbija postigla u prethodnom periodu, ministar finansija je rekao da ove godine očekujemo privredni rast od 6,5 odsto, i to prema konzervativnim procenama, i podsetio da je Srbija u prošloj, pandemijskoj godini, imala pad od tek jedan odsto, što je jedan od najboljih rezultata u Evropi.
Siniša Mali je rekao i da je javni dug na nivou od 55,5 odsto, da je stopa nezaposlenosti pod kontrolom, i da je Republika Srbija imala tri paketa pomoći i podrške privredi i građanima Srbije, vredna oko osam milijardi evra, a koja su značajno pomogla privredu, sačuvala radna mesta i životni standard građana Srbije.
Govoreći o kapitalnim investicijama u Srbiji, ministar finansija je rekao da one čine 7,2 odsto BDP-a ove godine, te da će u Srbiji do kraja godine biti u izgradnji 10 auto-puteva i brzih saobraćajnica.
On je istakao i da su izgrađene i otvorene tri kovid bolnice u Srbiji, kao i da je postavljen kamen temeljac za izgradnju fabrike vakcina.
Siniša Mali je istakao i značaj posete nemačke kancelarke Angele Merkel Republici Srbiji.
Predstavnici EBRD-a su, između ostalog, pohvalili ekonomske uspehe Srbije i istakli da imaju odličnu saradnju sa Ministarstvom finansija.
Sastanku su ispred EBRD-a prisustvovali i regionalni direktor za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli i regionalna direktorka za Centralnu i Jugoistočnu Evropu za sektor Održive infrastrukture Nandita Paršad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024