UPOSLILI 71.000 NAŠIH RADNIKA: NJihove firme su prisutne u svim sektorima

E. B. T.

14. 09. 2021. u 08:37

NEMAČKA je jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Srbije u svim sektorima privrede.

УПОСЛИЛИ 71.000 НАШИХ РАДНИКА: Њихове фирме су присутне у свим секторима

Foto: Tanjug

U njihovih 600 kompanija koje rade u našoj zemlji trenutno je zaposlena 71.000 ljudi. Taj broj je indirektno i veći ako se uzme u obzir i mreža dobavljača.

Prema evidenciji Ministarstva finansija, više od 11.000 privrednika u Srbiji posluje sa nemačkim partnerima. Spoljnotrgovinska razmena je lane premašila pet milijardi evra, a očekuje se da će ove godine dostići vrednost od šest milijardi.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ističe da u poslednjih 10 godina najveći broj investicionih projekata dolazi od nemačkih firmi:

Foto VN

- Imao sam priliku da boravim na jednom skupu 2014. godine, gde je Angela Merkel okupila važne kompanije iz Nemačke i njena glavna poruka je bila - ulažite u Srbiju. Od tada do danas imamo gotovo dve milijarde evra nemačkih investicija. Očekuje se novi talas njihovih ulaganja. Ogromno je interesovanje investitora i razgovara se o projektima u oblasti inovativne industrije i zdravstva.

Njihove firme su, kako navodi, prisutne u svim oblastima, a posebno u automobilskoj industriji. Kompanije koje su uložile u ovaj sektor otvaraju nove razvojne centre i proizvodne pogone i zapošljavaju visoko stručne domaće kadrove.

- Pre desetak, petnaest godina došle su u Srbiju sa veoma jednostavnim proizvodima da bi, nakon što su videle šta mogu ovde da postignu i kakve inženjere imamo, počele u našoj zemlji da rade i na visokotehnološkim rešenjima - objasnio je predsednik PKS-a.

Fabrike auto-delova, poput ZTF i Continentala, koja je otvorila i razvojni centar u Novom Sadu, spadaju u dobre primere uspešnog ulaganja. Čadež naglašava da u zemljama u kojima ZTF investira može da se prepozna budućnost industrije. Među vodećim ulagačima su i "Štada", "Leoni", "Metro", "Henkel", "Simens", "Boš".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)