MINISTAR MOMIROVIĆ: Regionalna deponija u Vranju i ostali ekološki projekti prioritet su Vlade Srbije

Novosti online

03. 09. 2021. u 12:19

MINISTAR građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas finansijske ugovore sa nemačkom razvojnom bankom KFV za realizaciju projekata izgradnje regionalne sanitarne deponije u Vranju. Ukupna vrednost investicija prve faze iznosi 13,3 miliona evra, a početak izgradnje regionalnog centra za upravljanje otpadom je planiran za drugu polovinu 2022. godine, sa planiranom rokom za završetak do kraja 2024.

МИНИСТАР МОМИРОВИЋ: Регионална депонија у Врању и остали еколошки пројекти приоритет су Владе Србије

Foto: Ministarstvo

- Velika je obaveza svih nas ispred Vlade Srbije da doprinesemo i ostavimo nešto iza sebe, a najviše i najvažnije što možemo da ostavimo jeste čista voda i čiste reke i to nam je apsolutni prioritet. Ovo što sad pokrećemo u Vranju, želimo da radimo po celoj Srbiji. Zahvaljujemo se nemačkoj vladi na direktnoj podršci. Grad Vranje postaje, u ekološkom smislu, poput gradova u Nemačkoj ili u Švajcarskoj, i to će biti realnost za dve-tri godine. Ogromne investicije imamo u infrastrukturnim projektima, jer moramo da uradimo sve ono što je preskočeno u proteklim decenijama, ali od 2025. godine očekujem da ekološki projekti postanu dominantni u investicionom ciklusu. To će biti prioritet Vlade Srbije i našeg ministarstva - rekao je ministar Momirović.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković zahvalio se Vladi Srbije i nemačkoj razvojnoj banci KFV, istakavši kako je projekat izgradnje regionalne sanitarne deponije „značajan projekat za grad Vranje i za ceo Pčinjski okrug“.

Rudiger Hartman, predstavnik KFV za Srbiju, rekao je da mu je veliko zadovoljstvo što se pokreće ovaj projekat održivog razvoja u oblasti životne sredine.

- Uspešna dugogodišnja saradnja sa ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i gradom Vranjom već je na delu pokazana i nadamo se nastavku saradnje na novim projektima. Mi smo tu za vas šta god da vam je potrebno - kazao je Hartman.

U okviru dugogodišnje bilateralne saradnje sa SR Nemačkom, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u saradnji sa nemačkom razvojnom bankom KFV, sprovodi projekte izgradnje komunalne infrastrukture u oblasti vodosnabdevanja, otpadnih voda i upravljanja čvrstim otpadom. Realizacijom ovih investicija se daje značajan doprinos održivom urbanom razvoju kroz racionalno korišćenje prirodnih resursa, unapređenju zaštite životne sredine, energetske efikasnosti i borbi protiv klimatskih promena, u skladu sa ciljevima „Zelene Agende“ za Zapadni Balkan i pregovaračkom pozicijom za poglavlje 27 u okviru procesa pristupanja Evropskoj Uniji.

Do sada je, u okviru finansijske i tehničke podrške SR Nemačke i KFV banke, obezbeđeno 290 miliona evra za prioritetne investicije u 35 gradova u Srbiji, u oblasti otpadnih voda su završene investicije ili je realizaciju u toku u Kruševcu, Vranju i Subotici sa preko 350.000 stanovnika, dok je u oblasti upravljanja komunalnim otpadom u pripremnoj fazi program za 2 regiona sa centrima u Kruševcu i Vranju, sa preko 360.000 stanovnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)