ZA POLA GODINE 868 PRITUŽBI NA RAD BANAKA: Evo na šta se građani najviše žale, i koliko klijenata je bilo u pravu

B. Caranović

28. 08. 2021. u 08:15

KADA posumnjaju da postoji nepravilnost u radu banaka i da su oštećeni, klijenti mogu da se požale službi Narodne banke Srbije.

ЗА ПОЛА ГОДИНЕ 868 ПРИТУЖБИ НА РАД БАНАКА: Ево на шта се грађани највише жале, и колико клијената је било у праву

Foto Z. Jovanović

Prema podacima Sektora za zaštitu korisnika finansijskih usluga, u prvih šest meseci ove godine, rešeno je 868 pritužbi korisnika na postupanje banaka. Među žalbama su i one vezane za reklamacije zbog transakcija karticama, o kojima smo nedavno pisali pošto su pojedine banke uvele paprene nakanade kada se utvrdi da su pritužbe neosnovane.

Na spisku banaka za koje je utvrđeno da su radile nezakonito je sedam finansijskih ustanova, a najveći broj žalbi građana odnosio se na kredite.

Kako poslednja statistika pokazuje, od svih reklamacija, 685 je proglašeno neosnovanim, a u 183 slučaja je potvrđeno da su klijenti bili u pravu.

- Na postupanje u vezi sa kreditima odnosi se 58,8 odsto pritužbi, na platne račune i takve usluge - 24 procenta, a na platne kartice 13,2 odsto reklamacija - podatak je NBS.

Kako u njihovoj analizi stoji, na probleme sa gotovinskim kreditima žalio se 221 klijent, na potrošačke 35, dok je 88 žalbi u vezi sa stambenim kreditima. Na druge vrste kredita napisano je još 128 prigovora.

Problema sa platnim karticama bilo je u 115 slučajeva, doduše toliko ih je stiglo do Sektora Centralne banke. Među njima su i pritužbe vezane za reklamacije zbog transakcija, o kojima smo nedavno pisali, jer su pojedine banke uveče takse od 1.000 dinara kada se utvrdi da su neosnovane.

- U periodu od januara do kraja juna 2021. godine postupali smo po 26 pritužbi koje su bile vezane za reklamacije zbog transakcija platnom karticom, od čega je bilo 17 neosnovanih pritužbi i devet osnovanih, dok je u 2020. godini ukupno bilo 37 ovakvih pritužbi, od čega 22 neosnovane i 15 osnovanih - objašnjavaju u NBS.

- Napominjemo da u slučaju kada je pritužba korisnika osnovana, Narodna banka Srbije preduzimajući mere iz svoje nadležnosti između ostalog nalaže banci da otkloni nepravilnost na način da račun korisnika vrati u stanje u kome bi bio da nije bilo nepravilnosti, a to uključuje i da banka izvrši povraćaj svih naplaćenih naknada.

Pritužbi na sve finansijske ustanove, od početka godine, do kraja juna, koje je NBS rešila, bilo je ukupno 1.393, a osim na banke, odnosile su se i na društva za osiguranja, davaoce finansijskog lizinga, dobrovoljne penzijske fondove.

I OSIGURANjA PROBLEM

NAJVIŠE žalbi - 62,3 odsto, odnosilo se na postupanje banaka, 37,3 odsto na društva za osiguranje, 0,2 na davaoce finansijskog lizinga, a po 0,1 odsto na postupanje platnih institucija i društava za upravljanje dobrovoljnim penzijskim fondovima. Rešeno je 519 pritužbi korisnika na postupanje društava za osiguranje, a najveći broj ovih pritužbi se odnosio na auto-odgovornost - 35,6 odsto i osiguranje od posledica nesrećnog slučaja - 19,7 odsto. Primljeno je 75 predloga za posredovanje, a strane u postupku posredovanja prihvatile su 13 predloga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SU NOVE CENE GORIVA: Evo koliko ćemo narednih sedam dana plaćati benzin i dizel