POVEĆAVA SE NEOPOREZIVI DEO ZARADE! Završena sednica Socioekonomskog saveta

Novosti online

27. 08. 2021. u 15:35

- POVEĆAVA se neoporezivi deo zarade sa 18.300 na 19.300 dinara, i smanjuju se doprinosi za PIO fond na teret poslodavca za dodatnih 0.5 odsto.

ПОВЕЋАВА СЕ НЕОПОРЕЗИВИ ДЕО ЗАРАДЕ! Завршена седница Социоекономског савета

Foto: Ministarstvo finansija Republike Srbije

Ovo je nakon sastanka rekao Socioekonomskog saveta koji je održan danas saopštio ministar finansija Siniša Mali.

Ministar je rekao da je ovo samo nastavak produktivnih razgovora koje Ministarstvo finansija vodi sa predstavnicima poslodavaca i sindikata, i da je cilj tih sastanaka uspostavljanje socijalnog dijaloga i što veće minimalne zarade.

- Danas je Ministarstvo finansija izašlo sa predlogom da se minimalna cena rada za 2022. godinu poveća za 9.4 odsto, dakle sa postojećih 32.000 dinara na preko 35.000 dinara, tačnije 35.012 dinara. Dakle približavamo se toj granici od 300 evra za minimalnu zaradu - rekao je ministar.

Ministar Mali je podsetio da je 2010. godine minimalna zarada u našoj zemlji bila 15.700 dinara, i da je današnji predlog zarade koji je iznelo ministarstvo duplo veći u odnosu na taj period.

- To je za nas veoma važno, pošto pokazuje opredeljenje Vlade Republike Srbije da se iz godine u godinu minimalna zarada povećava brže i više nego što je rast našeg BDP-a. U ciframa konkretno: Ako pogledamo 2017. godinu, kada smo završili taj proces fiskalne konsolidacije, mi imamo porast minimalne zarade od 52 odsto. Samo za četiri godine 52 odsto je porasla minimalna zarada, dok je kumulativni rast BDP-a 17.3 odsto - istakao je Siniša Mali.

Ministar je naveo da je u tom periodu minimalna potrošačka korpa porasla za 10.3 odsto, što znači da je za poslednje četiri godine minimalna zarada rasla pet puta brže nego minimalna potrošačka korpa.

- I podržavamo, na kraju krajeva takav smo dogovor napravili sa sindikatima i predstavnicima Unije poslodavaca da polako ali sigurno minimalna zarada dostigne nivo potrošačke korpe. Evo u poslednjih tri, četiri godine pokazali smo da idemo ka tome, dakle u narednom periodu ćemo sigurno uspeti da dostignemo taj cilj. Vraćam se opet na 2017. godinu, kada smo završili fiskalnu konsolidaciju, pokrivenost potrošačke korpe minimalnom zaradom bila je oko 62 odsto. Ove godine je pokrivenost 81 odsto - kaže ministar, i navodi da to jasno pokazuje namere Vlade Republike Srbije, i pored ekonomske krize koju je izazvala pandemija.

Ministar kaže da država nastavlja sa politikom smanjenja poreskog opterećenja na zarade, i rekao da je Ministarstvo finansija danas izašlo sa predlogom da se neoporezivi deo dohotka poveća sa 18.300 dinara na 19.300 dinara, i da se umanje doprinosi za PIO fond na teret poslodavca za 0.5 odsto. 

- To je novina u odnosu na razgovore tokom ovih dana, i to nam govori da smo potpuno posvećeni daljem rasterećenju plata kada su porezi i doprinosi u pitanju - zaključio je ministar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)