DOM U TRSTENIKU I POSLE PRODAJE MAMIO KUPCE: Izabrana kuća porodice za kupovinu preko Ministarstva za brigu o selu ostala u ponudi

B. Caranović

14. 08. 2021. u 08:30

KUĆA u selu kraj Trstenika, mamila je kupce iako je već "kaparisana" kroz program obezbeđivanja seoskih kuća Ministarstva za brigu o selu.

ДОМ У ТРСТЕНИКУ И ПОСЛЕ ПРОДАЈЕ МАМИО КУПЦЕ: Изабрана кућа породице за куповину преко Министарства за бригу о селу остала у понуди

Foto Z. Jovanović

Baš nju izabrao je mladi par koji je želeo da život u prestonici zameni seoskom idilom, ali agencija za nekretnine, u čijoj ponudi je bila, zaboravila je da je skine sa "izloga".

Pravila konkursa su jasna, da bi mladi parovi dobili ovu pomoć države od maksimalnih 10.000 evra, vlasnik nekretnine mora da potpiše da pristaje da je pod tim uslovima proda.

Par iz Beograda, arhitekta Jana Čičarević i programer Dalibor Blagojević će 1,2 miliona dinara za kupovinu jednospratnice u selu Dublje dobiti preko javnog konkursa Ministarstva za brigu o selu. I posle završene ceremonije, potpisivanja trojnog ugovora sa ministrom Milanom Krkobabićem i predsednicom Opštine Trstenik, kuća se i dalje na oglasima nudila za trostruko više para. Za njom je kako u agenciji za nekretnine koja je nudila kažu, vladala velika pomama, izuzetno interesovanje do poslednjeg trenutka.

Ovo je, međutim, podsetilo na sva pravila i proceduru oko prijave za ova bespovratna sredstva koju dodeljuje Ministartsvo. Kako nadležni kažu, šest koraka ih deli od besplatne kuće. Prvi je da mladi, koji ne smeju imati više od 45 godina, niti nekretninu u vlasništvu, treba sami da pronađu kuću. Nakon toga kontaktiraju s vlasnikom i ako on želi da je proda, popunjavaju "obrazac prijave" i obraćaju se svojoj lokalnoj samoupravi na čijoj je teritoriji kuća.

- Treći korak je da lokalna samouprava šalje terensku kontrolu, stručno lice ovlašćenog procenitelja, da odredi vrednost odabrane kuće sa okućnicom - objašnjavaju u Ministarstvu.

- Četvrti korak je da ako se prodavac saglasi sa procenom vrednosti i ako nema nikakvih pravno-imovinskih opterećenja, potpiše izjavu o tome, koja postaje deo dokumentacije za konkurs. Peti korak je završen kada se ispod ovih dokumenata da je sve ispunjeno po proceduri potpiše gradonačelnik ili predsednik Opštine. Prijava je zaokružena kada podnosioc prijave sa lokalnom samoupravom, pošalje obrazac prijave sa svom ovom papirologijom na adresu Ministarstva za brigu o selu.

Foto: Printskrin

Kada se sve ovo ispuni, Ministarstvo, u roku od osam dana od potpisanog trojnog ugovora, uplaćuje novac na račun javnih prihoda lokalne samouprave. Još osam dana ima Opština da prebaci novac na račun dobitnika na konkursu. Nakon toga mora da se zaključi ugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa prodavcem nepokretnosti, overi kod notara, prebaci novac prodavcu i uđe u posed nepokretnosti u roku od 30 dana od dana uplate bespovratnih sredstava na račun korisnika bespovratnih sredstava.

KOLIKO MOŽE DA KOŠTA

VREDNOST izabrane kuće ne sme da prelazi 1,2 miliona dinara, niti postoji opcija da bračni par doplati razliku ako je procena veća. Za konkretnu kuću kod Trstenika koja se na oglasima prodavala za 34.000 evra, iz Ministarstva kažu da imaju pisanu izjavu vlasnika da prihvata da proda po ceni koju je procenitelj dao, a koja se uklapa u odobrenu sumu.

KUĆU DOBIJA KO SE PRVI PRIJAVI

KONKURS je raspisan 28. juna, a pravo da se prijave imaju bračni ili parovi u vanbračnim zajednicama, samohrani roditelji i mladi poljoprivrednici. U program je uključeno svih 165 lokalnih samouprava, a odlučivaće se po pristiglim prijavama do 1. novembra, nakon čega je konkurs zatvoren. Kuće će se davati po redosledu prijave, jer nema bodovanja - po pravilu "ko pre devojci, njemu devojka".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest