BEZ DOZVOLE NEMA PRIKLJUČKA: Ministarka Zorana Mihajlović nastavlja rat sa Dušanom Bajatovićem

E. B. T.

08. 07. 2021. u 09:00

GENERALNI direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović predlaže da nadležni u Vladi nađu način kako bi se potrošačima čije su kuće u postupku legalizacije omogućilo da uvedu gas.

БЕЗ ДОЗВОЛЕ НЕМА ПРИКЉУЧКА: Министарка Зорана Михајловић наставља рат са Душаном Бајатовићем

Foto Tanjug/ D. Dozet

O potencijalnim rešenjima te situacije "Novosti" su pisale juče, a kako ističu u Ministarstvu energetike, zakoni su vrlo izričiti i precizni i ne dozvoljavaju priključenje objekata koji nemaju građevinsku dozvolu. Ti akti ne prepoznaju kuće koje su u postupku legalizacije.

- Zakon o energetici nalaže da je operator distributivnog sistema prirodnog gasa dužan da priključi objekat kupca, pod uslovom da je za njega pribavljena građevinska dozvola - navode u Ministarstvu.

- Zakonom o planiranju i izgradnji jasno je propisano da objekat koji se gradi ili je izgrađen bez građevinske dozvole, ne može biti priključen, između ostalog, na gasovodnu mrežu. Nije u pitanju izmena pravilnika, kako se pogrešno navodi, već ovu problematiku regulišu zakoni.

Bajatović je juče ponovio da taj problem treba rešiti i da o tome mora da se razgovora.

- Polovinu od 40.000 prijavljenih domaćinstava za jeftiniji gasni priključak koji je ponudio "Srbijagas" predstavljaju zahtevi za priključenje nelegalnih objekata - objasnio je Bajatović.

- Ja nemam rešenje za to. Jedino da predložimo onima koji o tome odlučuju u Vladi da razmotre opciju da se onima, koji su prema Zakonu o ozakonjenju predali zahteve za legalizaciju, omogući da dobiju neku vrstu isprave na osnovu koje bi priključili gas. Na ovaj način bi mogao da se reši problem, ali o tome još treba da se razgovora.

On je istakao da većina tih objekata u procesu ozakonjenja već ima struju i vodu i da se takva isprava ne bi izdavala za objekte za koje legalizacija u perspektivi nije moguća. Postoje i oni koji misle, kako navodi, da bi se tako podstakla divlja gradnja, jer bi neko mogao da pomisli da će tako nastaviti da rešava ostale priključke i pre legalizacije.

OBEZBEĐENO 25.000 SETOVA

JAVNO preduzeće "Srbijagas" građanima je ponudilo priključenje na plavi energent za 780 evra na tri godine, bez kamate. Dušan Bajatović navodi da je stiglo 40.000 prijava, a da je urađeno 4.000 priključaka.

- Do sada je obezbeđeno 25.000 gasnih setova i potpisan je ugovor sa šest kompanija koje će se uključiti u taj posao - precizirao je Bajatović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a