POŠTANSKA PREUZIMA MTS BANKU: Finansijska institucija koja je bila vezana za "Telekom Srbija" pripaja se jednoj domaćoj banci

B. Ca.

23. 06. 2021. u 10:28

DO 1. jula biće okončano stapanje MTS i Banke Poštanska štedionica. Od tog datuma, klijenti MTS banke će moći da koriste sve proizvode i usluge u potpuno identičnom obliku, uz neke dodatne, u jedinstvenoj državnoj finansijskoj instituciji.

ПОШТАНСКА ПРЕУЗИМА МТС БАНКУ: Финансијска институција која је била везана за Телеком Србија припаја се једној домаћој банци

Foto Tanjug

Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je u aprilu da MTS banka, u vlasništvu "Telekoma Srbija", bude pripojena Poštanskoj štedionici. Za oko nedelju dana prestaće da postoji kao nezavisan učesnik na tržištu, a "Telekom" će u Poštanskoj štedionici imati manjinski nekontrolni udeo od 10,08 procenata. Vlasnik 79 odsto akcija je država Srbija, a 20 odsto "Pošta Srbije". Ostali akcionari su Republički fond za penziono i invalidsko osiguranje i Fond za razvoj Srbije. Poštanska štedionica trenutno u Srbiji ima oko 160 ekspozitura.

Prema zaključku Komisije za zaštitu konkurencije, zajednički tržišni udeo MTS i Banke Poštanska štedionica iznosiće 6,2 odsto. Kako stvari stoje, domaća finansijska institucija bi mogla i dodatno da se proširi, ali izvan granica Srbije. Uskoro bi trebalo da postane vlasnik Komercijalne banke u Banjaluci. Kako su nam potvrdili spekulacije poslednjih dana, postoji takva inicijativa sa njihove strane.

- Tačno je da takva inicijativa postoji i proces je u toku - kažu u Banci Poštanska štedionica i dodaju da će o novim detaljima kupovine ove poslovnice od slovenačke NLB banke, koja je lane postala vlasnik Komercijalne, blagovremeno da obaveste javnost.

Prema nezvaničnim inforamacijama, Banka Poštanska štedionica zainteresovana je i za kupovinu ogranka Komercijalne banke na Kosovu i Metohiji i Crnoj Gori. Ove navode, kao i konkretnije informacije o transakciji, u utorak nisu mogli da nam potvrde ni u Komercijalnoj ni u Beogradu ni Banjaluci.

Ovu vest da Srbija od slovenačke NLB banke koja je lane postala vlasnik Komercijalne banke u Srbiji, kupivši "u paketu" i njene "ćerke" u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, namerava da otkupi deo prvi je objavio portal "Kapital.ba" iz BiH.

- Banka Poštanska štedionica iz Srbije zainteresovana je za kupovinu Komercijalne banke Banjaluka i pismo namere o tome već je upućeno u Ljubljanu - "NLB grupi" - navodi se na portalu. - Ministar finansija Srbije već je dao saglasnost da se ide u pomenutu kupovinu. Poštanska štedionica je u pregovorima ponudila 60 odsto knjigovodstvene vrednosti, dok je NLB spremna da proda sve delove Komercijalne, osim onog u Srbiji, ali za knjigovodstvenu cenu.

INTEGRACIJA SLEDEĆE GODINE

UGOVOR o prenosu akcija između Srbije i slovenačke banke NLB, čime je okončan proces prodaje 83,23 odsto akcija Komercijalne banke Beograd, potpisan je 30. decembra 2020. godine. Tada je u državni budžet uplaćeno 395 miliona evra. Sa završetkom svih transakcija, Srbija od prodaje Komercijalne banke ima ukupno 450 miliona evra prihoda. Prema nedavnoj izjavi Blaža Brodnjaka, predsednika Upravnog odbora NLB banke, u toku je integracija dveju banaka, a proces bi trebalo da bude završen do kraja aprila naredne godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

MALI IZ VAŠINGTONA: Investitori imaju poverenje u srpsku ekonomiju i njen potencijal za rast (FOTO)