NOVI PROZORI ZA GRAĐANE OD SEPTEMBRA: Za subvencije države mogu da se prijave i stambene zajednice

E.B.T.

21. 06. 2021. u 17:52

PRVI ugovori sa građanima za zamenu stolarije, fasadne izolacije i kotlova za grejanje biće potpisani u avgustu.

НОВИ ПРОЗОРИ ЗА ГРАЂАНЕ ОД СЕПТЕМБРА: За субвенције државе могу да се пријаве и стамбене заједнице

Foto M. Anđela

Ovo je izjavio Zoran Lakićević, državni sekretar Ministarstva energitike govoreći projektu energetske sanacije stambenih objekata koji predviđa da država pokiriva 50 odsto troškova radova. On je najavio da će Ministarstvo sledeće sedmice potpisati ugovore sa jedinicima lokalnih samouprava.

- Posle toga opštine i gradovi će raspisati dva javna poziva, jedan za kompanije koje će učestvovati u radovima, a drugi za zainteresovane građane - objasnio je Lakićević. - Ministarstvo i lokalna samouprava obezbeđuju 50 odsto, a drugu polovinu troškova plaćaju građani. Za prosečan stan ulaganje iznosi oko 50.000 dinara.

Kada lokalne samouprave naprave spisak kompanija, građni treba, kako navodi, da odaberu firmu i onda se prijavljuju opštini. On ističe da je jedan od uslova za kompanije da garantuju cene dok se bude sprovodio program.

- Takođe, moći će da se prijave i stambene zajednice, za šta će biti potrebna odluka većine stanara - kaže Lakićević. - Više od 60 lokalnih samouprava ispunjava uslove za ovaj projekat, bilo je veliko interesovanje, znatno više nego što smo očekivali.

Kao što su "Novosti" ranije pisale, pravo na ovu pomoć imalo bi oko tri miliona domaćinstava. Međutim, do kraja godine će se prvo realizovati pilot-projekat, a u narednoj godini je planirano da se značajno više sredstava opredeli za ovu namenu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)