ČETIRI OKRUGA DOBIJAJU GAS: Poslanici 9. juna raspravljaju o tri predloga, koji predviđaju pozajmicu za realizaciju strateškog projekta

E. B. TALIJAN

01. 06. 2021. u 13:00

SRBIJA uskoro počinje ubrzanu gasifikaciju. Sredstva za realizaciju tri projekta, kojima je predviđena izgradnja gasovoda u Borskom, Zaječarskom, Kolubarskom i Pčinjskom okrugu, obezbediće se iz kredita. Država daje garancije kod dve poslovne banke da se javno preduzeće "Srbijagas" zaduži za iznos od 169 miliona evra. To je predviđeno predlozima zakona koji će se pred poslanicima naći 9. juna.

ЧЕТИРИ ОКРУГА ДОБИЈАЈУ ГАС: Посланици 9. јуна расправљају о три предлога, који предвиђају позајмицу за реализацију стратешког пројекта

Foto M. Anđela

Sredstva kredita će, kako se ističe u dokumentima, biti upotrebljena za izgradnju razvodnih gasovoda Leskovac - Vranje, zatim Beograd - Valjevo - Loznica i Paraćin - Boljevac - Rgotina - Negotin - Prahovo, sa odvojcima za Bor, Zaječar i Knjaževac. Ovu sekundarnu gasifikaciju omogićio je "Balkanski tok". Kao što je državni vrh najavljivao, cilj je da se plavi energent dovede do Vranja na jugu zemlje, Valjeva u centralnom i zapadnom delu, kao i da stigne do mesta na istoku i jugozapadu Srbije. Gasifikacija je definisana kao strateški projekat, koji osim zaštite životne sredine, treba da obezbedi sigurno snabdevanje građana i da stvori uslove za privlačenje stranih investitora.

U predlozima zakona se ističe da su u Borskom, Zaječarskom i Kolubarskom okrugu izraženi problemi sa zagađenjem vazduha, i da je to posebno naglašeno u Boru i u Valjevu u zimskom periodu. Izgradnjom ovih cevovoda, kako se navodi, omogućiće se korišćenje prirodnog gasa kao jeftinog, ekološki prihvatljivog goriva, jednostavnog za upotrebu, čime će se u znatnoj meri rasteretiti i elektroenergetski kapaciteti.

Za gasovod Beograd - Valjevo - Loznica predviđen je najviši zajam u iznosu od 75 miliona evra kod banke Inteza. Njegovom izgradnjom, kao i glavnih merno-regulacionih stanica u Obrenovcu, Lazarevcu i Barajevu obezbediće se potpuno snabdevanje svih potrošača na teritorijama ovih naselja .

Za gasifikaciju dela Borskog i Zaječarskog okruga, odnosno gradova Bor i Zaječar i opština Negotin, Boljevac i Knjaževac, planirano je zaduživanje od 66 miliona evra kod OTP banke. U predlogu zakona se navodi da je snabdevanje preostalih lokalnih samouprava u ova dva okruga predviđeno drugim projektima. Za Kolubarski, Borski i Zaječarski okrug se ističe da su zone velikog potencijala za privredne aktivnosti kojima nedostaje plavi energent.

- Pored postojećih i potencijalnih industrijskih kapaciteta ovog dela Srbije potrebno je istaći da je u Prahovu, u opštini Negotin, predviđena izgradnja međunarodnog hemijskog parka za koji se očekuje velika zainteresovanost investitora iz EU, Kine i Indije - naglašava se u dokumentu.

Najmanje sredstava, 28 miliona evra, pozajmiće se za gasovod Leskovac - Vranje, kod OTP banke. Za Pčinjski okrug se navodi da je nerazvijena oblast sa potrebama velikih ulaganja u privredu, prevashodno stranih investitor, za šta je potreban prirodan gas kao energent.

VN

- Izgradnju gasovoda Leskovac - Vranje otpočelo je preduzeće "Jugorosgas" - piše u predlogu zakona. - Izgrađen je deo od glavnog razvodnog čvora Leskovac do glavne merno-regulacione stanice Vlasotince. Takođe su izradili i plansku dokumentaciju za celu trasu gasovoda i dobili građevinsku dozvolu do blok stanice Velika Kopašnica, u dužini oko 7,2 kilometra.

ZNAČAJNO ZA DRŽAVU, GRAĐANE...

PREDSEDNIK Skupštine udruženja za gas Vojislav Vuletić ocenjuje da je gasifikacija veoma značajna za državu, građane, industriju...

- Mi smo energetski siromašna zemlja, nemamo dovoljne količine ni nafte niti gasa za naše potrebe, nego moramo da uvozimo - objašnjava Vuletić. - Ako moramo da dajemo novac za uvoz, onda treba da napravimo što racionalniju potrošnju energije, a to se postiže korišćenjem plavog energenta u domaćinstvima i u kogeneracionim postrojenjima i termoelektranama za proizvodnju električne energije.

Korišćenje ovog energenta, kako ističe, ima i ekonomske i ekološke pokazatelje najpovoljnije za jednu državu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)