SNIMAK OTKRIO GROBOVE HEROJA: Potresni snimci - Teroristi tzv. OVK na Košarama zakopali vojnike SR Jugoslavije (FOTO+VIDEO)

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

19. 05. 2021. u 07:13

NADU da će 22 godine posle bitke na Košarama, sa padina Prokletija, biti pronađeni posmrtni ostaci naših vojnika, juče su dala dva snimka na kojima se vide beživotna tela, njihova dokumenta, kao i pripadnici terorističke tzv. Oslobodilačke vojske Kosova koji ih zakopavaju.

СНИМАК ОТКРИО ГРОБОВЕ ХЕРОЈА: Потресни снимци - Терористи тзв. ОВК на Кошарама закопали војнике СР Југославије (ФОТО+ВИДЕО)

Foto: Printskrin "Jutjub"

Timovi iz Srbije trebalo bi uskoro, prema najavama predsednika Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljka Odalovića, da dobiju dozvolu za iskopavanje potencijalnih grobnica. Među 1.693 nestalih na Kosovu i Metohiji, nalazi se i šest vojnika koji su se hrabro suprotstavili albanskim teroristima i NATO na čuvenoj karauli.

Ako je suditi po snimcima, na granici sa Albanijom navodno se nalazi i telo Rusa Vitalija Gleboviča, koji je poginuo na Košarama 19. maja 1999. godine. Dok jedan pripadnik OVK čita sa dokumenata njegovo ime, kamera ide na beživotno telo.

Glebovič je rođen 1965. godine u selu Smidoviči, u Jevrejskoj oblasti Habarovskog regiona. Diplomirao je 1990. godine na Višoj školi u Omsku taktičku komandu motorizovanih grupa. On je bio među dobrovoljcima koji su došli da pomognu našim vojnicima. Iz Rusije je stigao jedan ceo vod i priključio se našim vojnicima.

- Stupili smo u kontakt sa sestrom ruskog dobrovoljca, sada smo u postupku uzimanja krvnih uzoraka za DNK da budemo spremni ako nađemo posmrtne ostatke. Na snimku koji je predat Prištini vide se vojnici tzv. OVK koji stoje na telima mrtvih vojnika i kopaju raku u koju ih sahranjuju. Od 2005. ponavljamo zahteve za pretragama lokacija na rejonu Košara i do jesenas, dok nismo došli u posed snimka koji nam daje na određeni način krunski dokaz, potencijalno mesto sahranjivanja lica koja tražimo. Bila je to borba i zid na koji smo nailazili bez ikakvog adekvatnog odgovora - rekao je Odalović i dodao da su u Prištini počeli da pišu knjige, da puštaju filmove, iako su tvrdili da nemaju arhive, a sve što su radili tokom sukoba im je dozvoljavao Zapad.

On je objasnio da sastanku sa kosovskim Albancima predsedava Međunarodni komitet Crvenog krsta, tu su predstavnici ambasada koje su u Prištini, Euleksa, Unmika i svi su upoznati sa snimcima. Na "filmu" koji se pojavio vide se pripadnici OVK kako vade dokumenta naših i ruskog vojnika, kao i rublje koje su mu bile u džepu.

DEJANOVA LIČNA KARTA

Foto: Printskrin "Jutjub"

NA snimku se vide i lične karte i vozačke dozvole naših vojnika. Među njima i vodnika Dejana Mitića iz Niša, koji je dao život da spase drugove. Pravio im je odstupnicu i kada je video da se pripadnici OVK približavaju, razneo se bombom da im ne upao u ruke. NJegove posmrtne ostatke pronašao je otac, na mestu gde su mu Dejanovi drugovi rekli da su ga ostavili. Prepoznao ga je po nožiću i dugim čarapama koje je nosio, a DNK analiza je 2002. godine potvrdila da je to Dejan. Na snimku se vidi i lična karta Radojka Rovčanina iz Bijelog Polja, iz Crne Gore, ali je on, na sreću, živ izašao sa Prokletija.

Bitka na Košarama trajala je od 9. aprila 1999. do poslednjeg dana bombardovanja Srbije - 10. juna 1999. Pripadnici OVK, njih oko 6.000, potpomognuti albanskom vojskom i plaćenicima uz podršku aviona NATO pokušali su da iz Albanije prodru na teritoriju SRJ. Našu stranu granice branilo je oko 2.000 vojnika 53. graničnog bataljona VJ na karaulama Košare i Morina, 2. bataljona 125. motorizovane brigade, 63. padobranske brigade, 72. specijalne brigade, kao i dobrovoljci iz Srbije i Rusije. U određenim trenucima bitka se vodila na 50 metara udaljenosti naše vojske i OVK. Poginulo je 108 srpskih vojnika, od toga 18 oficira i podoficira, 53 vojnika na odsluženju vojnog roka, 13 rezervista i 24 dobrovoljca. U redovima tzv. OVK bilo je više od 250 žrtava.

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)