VLAST U PRIŠTINI PODSTIČE NASILJE: Eparhija raško-prizrenska traži dodatnu zaštitu

D. ZEČEVIĆ

11. 05. 2021. u 23:12

EPARHIJA raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih napada na verske objekte SPC na Kosovu i Metohiji, od kojih je poslednji kamenovanje Crkve Svete Petke u Vitini.

ВЛАСТ У ПРИШТИНИ  ПОДСТИЧЕ НАСИЉЕ: Епархија рашко-призренска тражи додатну заштиту

Foto Eparhija raško-prizrenska

U izdatom saopštenju eparhije ocenjuje se da najnoviji talas nasilja nije samo, kako to privremene kosovske institucije kažu, deo svakodnevice u kojoj ima i pljački džamija, već da najvećim delom imaju etničku i versku pozadinu, jer su usmereni konkretno protiv jedne zajednice čije prisustvo nekome očigledno smeta. Zato parohija raško-prizrenska ističe da će o najnovijim napadima obavestiti šefa misije Euleksa, ambasadore Kvinte kao i predstavnike Kfora.

Foto Eparhija raško-prizrenska

- Žalbe kosovskim institucijama su bespredmetne, jer upravo je ovo nasilje proizvod agresivne retorike koja dolazi iz samog vrha kosovskih institucija, koje umesto da rešavaju probleme stanovništva, ekonomije i pandemije kovida, svakodnevno napadaju Srbiju najgorim rečima i kolektivno optužuju srpski narod pa čak i našu Crkvu.

Petković: Atakuju za praznike

U SELU Dubrava kod Istoka u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića. Kako je saopštio Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, taj napad kao i kamenovanje crkve u Vitini nisu izolovani incidenti.

- Incident u Dubravi je kap koja je prelila čašu. To je peti napad na imovinu porodice Pumpalović, a u istom danu je kamenovana i Crkva Svete Petke u Kosovskoj Vitini. Treba zaustaviti takve incidente jer je u poslednjih mesec i po obijeno i napadnuto 11 hramova i crkava na KiM, uglavnom za vreme velikih verskih praznika - kazao je Petković.

Ovakvo ponašanje direktno proizvodi opasan potencijal za nasilje i međunarodni predstavnici moraju da budu svesni da lokalne vlasti politički manipulišu stanovništvom u cilju amortizovanja sopstvenih problema - navodi se u saopštenju za javnost eparhija raško-prizrenska.

Istovremeno, kako se navodi, pritisak na Srbe otežava svakodnevni život našeg naroda, koji je već izgubio svako poverenje u policiju i institucije kosovskih Albanaca zbog nepoštovanja zakona i sudskih odluka, kao što je slučaj oko manastira Visoki Dečani. n

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE: Sva ljudska bića imaju pravo da žive i budu to što jesu