PUTIN ODLIKOVAO MINISTRA POPOVIĆA: Spomen-medalja “75 godina pobede u Drugom svetskom ratu”

Tanjug

09. 05. 2021. u 14:56

POVODOM 9. maja - Dana pobede, predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin nagradio je ministra u Vladi Republike Srbije, Nenada Popovića, Spomen-medaljom «75 godina pobede u Drugom svetskom ratu» koja se dodeljuje za pružanje posebnog doprinosa u patriotskom obrazovanju građana i unapređenju položaja veterana.

ПУТИН ОДЛИКОВАО МИНИСТРА ПОПОВИЋА: Спомен-медаља “75 година победе у Другом светском рату”

Foto: TANJUG/ KABINET MINISTARSTVA ZA INOVACIJE I TEHNOLOSKI RAZVOJ

Spomen-medalju ministru Popoviću uručio je ambasador Rusije u Republici Srbiji, Aleksandar Bocan-Harčenko, na svečanosti koja je danas, povodom Dana pobede, upriličena na Trgu republike u Beogradu.

Tom prilikom Popović je čestitao veliki praznik, Dan pobede, srpskom i ruskom narodu. On je istakao da moramo da negujemo sećanje na našu pobedu, ali i na naše žrtve, poručivši da ”narod koji nema sećanje nema ni budućnost”.

Popović je istakao da je Rusija u Drugom svetskom ratu izgubila 25 miliona ljudi, dok je, prema njegovim rečima, Srba poginulo najviše posle Rusa.

Foto: Tanjug

On je ukazao da neke zemlje danas, zbog trenutnih geopolitičkih interesa, pokušavaju da falsifikuju istoriju, da žrtve prikažu kao dželate, a dželate kao žrtve.

-To im nećemo dozvoliti. Istorija je samo jedna - Rusi i Srbi su bili pobednici i oslobodioci, a Hitlerova Nemačka i njihovi sateliti, ustaška Hrvatska, Banderovci u Ukrajini, balisti na Kosovu, bili su monstrumi koji su sprovodili genocid nad Srbima, Rusima i Jevrejima- rekao je Popović.  

-Ko danas negira taj genocid, spreman je i da ga ponovi- upozorio je Popović i poručio da ”Srbija to nikada neće dozvoliti”. 

Foto: Tanjug

On je naveo da je Srbija danas ekonomski i vojno snažna. ”Želimo mir, ali jačamo našu vojsku, jer nikada više nećemo dozvoliti da nam se dogodi neki novi Jasenovac ili Oluja”, rekao je Popović. 

On je poručio da Srbija nije sama. ”Uz nas će, u to budite uvereni, kao i uvek u našoj istoriji, biti bratska Rusija”, poručio je na kraju svog obraćanja Popović, koji je ujedno i predsednik Fondacije Besmrtni puk. 

Foto: Tanjug

Na svečanosti na Trgu republike, pored ministra Popovića, obratili su se ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i ambasador Ruske Federacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko i zamenik gradonačelnika Goran Vesić. 

Nakon obraćanja zvaničnika, za prisutne građane upriličen je svečani koncert ”Heroji žive”, po čijem završetku će biti održana premijera ruskog ratnog filma "Podolski kadeti". 

Manifestacija će biti okončana svečanim vatrometom u centru Beograda u 21.00 sati.

Grad Beograd, Fondacija Besmrtni puk i Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu „Ruski dom“ organizovali su 08. i 09. maja niz svečanosti povodom obeležavanja Dana pobede.

Juče, 08. maja, ispaljeni su počasni artiljerijski plotuni na Kalemegdanu, čime je označen početak dvodnevnih svečanosti povodom Dana pobede, a istog dana, na Trgu republike, održan je veličanstven koncert svetski poznatog ruskog Hora Turecki. 

Rano jutros. 09. maja, predstavnici Grada Beograda, Fondacije Besmrtni puk i Ruskog doma, položili su vence na spomenik Večne vatre i Spomenik crvenoarmejcu u kompleksu Spomen-parka oslobodiocima Beograda.

U ranim popodnevnim časovima održano je i svečano polaganje venaca na Spomen-ploču crvenoarmejcima na Trgu republike. 

Celokupan sadržaj u okviru obeležavanja Dana pobede prenosi se direktno na Fejsbuk stranicama Fondacije Besmrtni puk i Ruskog doma u Beogradu, a celokupan događaj biće realizovan uz primenu svih važećih epidemioloških mera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!