ZAVRŠE NA ULICI SA NOVIM DUGOVANJEM: Veliki troškovi prinudnog iseljenja zbog neplaćenih potraživanja sve češće padaju na teret građana

V. CRNJANSKI SPASOJEVIĆ

27. 04. 2021. u 08:00

BRAVARSKE usluge, kamion za selidbu, šlep-služba ako treba odneti kola, slanje pisama i opomena, izlazak na teren advokata koji zastupa poverioca, nagrada za izvršitelje - sve su to troškovi koji padaju na leđa dužnika kojima javni izvršitelji plene kuću ili stan i prinudno ih iseljavaju.

ЗАВРШЕ НА УЛИЦИ СА НОВИМ ДУГОВАЊЕМ: Велики трошкови принудног исељења због неплаћених потраживања све чешће падају на терет грађана

Građani na jednom od ranijih nasilnih izbacivanja iz stana / Foto N. Skenderija

Svaki izlazak na teren umnožava ionako astronomske troškove, za koje mnogi tvrde da su "napumpani".

Tako se usluga slanja izvršiteljskog pisma naplaćuje od 900 pa do čak 2.500 dinara, kako tvrde dužnici, dok u pošti ona košta svega 175 dinara. Izlazak advokata poverioca na teren, koji takođe plaća onaj kog iseljavaju, po najnižoj tarifi košta 10.500 dinara, a ako se izvršenje ponavlja, svaki put se obračunava taj iznos. Tu su i razni sastavi zaključka o predujmu, pa o nagradi, pa o okončanju postupka... Izvršitelji svaki sastav naplaćuju posebno i oni spadaju u troškovnik.

Da situacija ponekad ide do apsurda pokazuje slučaj penzionerke Dobrile Petrović, koja je, iako ima status zaštićenog stanara, iseljena 2017. iz stana u beogradskoj NJegoševoj ulici. Ustavni sud je 2019. presudio u njenu korist, ali i dalje se nije vratila u svoj dom, koji je stari vlasnik u međuvremenu prodao. Tako će Dobrila imati nove troškove oko postupka za poništavanje tog ugovora. Ipak, posebno je brine što je platila 590.000 dinara za izvršiteljske troškove i nagrade, a ne zna da li će joj to biti vraćeno. Pune tri godine skidano joj je oko 27.000 dinara mesečno sa penzije!

U Udruženju "Krov nad glavom" navode da ovaj slučaj nije usamljen i da su troškovi izvršitelja često netransparentni i "napumpani".

- Svaki izlazak bravara ili ekipe za selidbe na teren naplaćuje se, čak i u slučajevima da izvršitelj sam odloži izvršenje. Mi smo svaki put ostavljali stan otvoren i bravar nije imao nikakva posla, ali je prvi put naplatio 3.000 dinara, a drugi put 6.000 - kaže Vojislav Vuksanović iz Udruženja "Krov nad glavom".

Takođe, svaki izlazak ekipe za selidbe košta 10.000 dinara, a dešava se da izlaze i kad ne treba.

- Gotovo nijedan izvršni dužnik ne dobija specifikaciju troškova, već samo gotov račun. Gotovo da nema dva izvršitelja koji iste radnje jednako naplaćuju. Jedna izvršiteljka se žalila da je kolege napadaju zato što slanje određenog pismena naplaćuje "samo" 900 dinara - kaže Vuksanović.

On navodi i slučaj porodice Jovčić, koja je u martu prošle godine iseljena iz stana zbog duga od 5.500 evra uzetog od zelenaša. Jovčići su vratili 4.900 evra, međutim poverioci su im sudski tražili 27.000, a izvršiteljski troškovi su dostigli 9.650 evra!

NEMA TAJNIH TROŠKOVA

MINISTAR pravde donosi javnoizvršiteljsku tarifu kojom se uređuju troškovi postupka pred izvršiteljem inačin određivanja naknade. Svi izvršitelji primenjuju ovu tarifu, pa su netačni navodi da se isti troškovi za istovrsne postupke različito naplaćuju - navodi generalni sekretar Javnobeležničke komore Magdalena Novaković, i dodaje da troškovi u predmetu zavise, pre svega, od visine potraživanja i broja i vrste preduzetih radnji. Tvrdi i da se svaki trošak obrazlaže u odlukama izvršitelja, a dužnik može da vidi spise predmeta. Može i da uloži pravni lek o kom odlučuje sud.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)