BRNABIĆ O FINANSIJSKOJ POMOĆI PORODICAMA SA DECOM: Neophodno poboljšanje zakona i nastavak razgovora sa udruženjima

Tanjug

19. 04. 2021. u 16:17

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima udruženja Bebac.com, Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame, sa kojima je razgovarala o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom.

БРНАБИЋ О ФИНАНСИЈСКОЈ ПОМОЋИ ПОРОДИЦАМА СА ДЕЦОМ: Неопходно побољшање закона и наставак разговора са удружењима

Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

Premijerka Brnabić upoznala je predstavnike udruženja sa prihvaćenim predlozima i primedbama i naglasila da je neophodno nastaviti razgovore i u budućnosti radi daljeg poboljšanja zakonskih rešenja u toj oblasti, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Kada je reč o poboljšanju zakona, Brnabić je rekla da se predloženim izmenama i dopunama zakona predviđa mogućnost istovremenog korišćenja naknade zarade za vreme odsustva sa rada radi posebne nege deteta i ostale naknade po osnovu posebne nege deteta i dodatka za pomoć i negu drugog lica.

Takođe, izmenama i dopunama zakona uveo bi se donji limit naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva u visini minimalne zarade od dana započinjanja porodiljskog odsustva do navršena tri meseca života deteta i smanjio bi se vremenski period u kojem se cene osnovice na koje su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za poljoprivredne osiguranice sa 24 na 18 meseci.

Sve to zahteva značajna povećana davanja iz budžeta, a dodatno, trenutna situacija izazvana korona virusom svakodnevno utiče na ogromna finansijska davanja za zdravstvo i podršku građanima i privredi, navela je Brnabić.

Predsednica Vlade naglasila je da su predviđenim izmenama zakona ispravljene određene nepravde kada je reč o primanjima na porodiljskom odsustvu, naročito kod nezaposlenih žena, ali da je preostalo da se reši izuzetno važno pitanje statusa preduzetnica.

Razvojna politika Srbije jeste da imamo što veći broj preduzetnica i ni na koji način one ne bi trebalo da budu diskriminisane, naglasila je Brnabić.

Predstavnici udruženja rekli su na sastanku da je neophodno nastaviti razgovore i razmotriti mogućnosti za rešavanje problema različitih kategorija porodilja, pre svega nerešenog statusa preduzetnica, gde je neophodno uskladiti i druge zakone koji regulišu ovu oblast kako bi efekti bili potpuni, kao i otvoreno pitanje porodilja koje imaju mesečna primanja veća od tri prosečne zarade.

Predstavnici udruženja posebno su istakli problem obračuna naknade zarada na porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta, i predložili da se obračunski period smanji sa 18 na 12 meseci, za šta je predsednica vlade rekla da će se razgovarati i razmotriti, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)